E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26049
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai bērnam uz bērnudārzu drīkst dot līdzi ēdienu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2022
Lelde

Labdien! Vai vecāki uz bērnudārzu drīkst dot līdzi ēdienu no mājas? Bērns citreiz bērnudārzā nepaēd kārtīgi, jo reizēm nav apetītes, reizēm negaršo tas, kas pasniegts bērnudārzā. Gribētu dot līdzi ēdienu vai kādu uzkodu no mājas, bet dārziņā norāda, ka tas nav atļauts. Kā īsti ir no likumu viedokļa? Vai ir pieļaujamas kādas atkāpes?

A
atbild:
23. aprīlī, 2022

Pirmsskolas izglītības iestādes (bērnudārzi) atrodas attiecīgas pašvaldības pārziņā, tā tas ir paredzēts likuma “Par pašvaldībām” 15. pantā ceturtajā punktā.

Katra pirmsskolas izglītības iestāde darbojas uz savu iekšējo noteikumu pamata: ar tiem var iepazīties konkrētajā iestādē.

Savukārt attiecībā uz ēdināšanu pirmsskolas izglītības iestādēm ir jārīkojas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” noteiktajām prasībām.

Iepriekš LV portālam uz līdzīgu jautājumu komentāru sniedza “Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis”:” Noteikumos nav noteiktas prasības ēdienu pasniegšanas veidam. Ņemot vērā, ka izglītības iestādes vadītājs ir atbildīgs par izglītojamo ēdināšanu, iestādei ir tiesības noteikt sagatavotā ēdiena pasniegšanas veidu, kas nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu un kvalitāti. Tāpēc jautājumu, vai sagatavoto ēdienu atsevišķos gadījumos būtu iespējams izsniegt līdzņemšanai, iesakāms risināt ar iestādes vadītāju. Ja tā ir pašvaldības iestāde, tad var vērsties arī pašvaldībā.”

Jautājumos, kas skar bērna intereses, ir jāievēro arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktais, proti, ir jārīkojas bērna labākajās interesēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas