E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26021
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba attiecību pamats ir spēkā esošs darba līgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2022
Alise

Esmu strādājoša pensionāre. Februāra vidū saslimu, un pašreiz man ir B darbnespējas lapa. Marta vidū telefoniski informēju darba devēju par savu vēlēšanos pārtraukt darba attiecības pēc tam, kad tiks slēgta slimības lapa. Aprīļa sākumā izlasu darbavietas mājaslapā, ka uz manu vietu izsludināts konkurss, kam jānotiek maija sākumā. Kā man rīkoties? Darbnespējas lapa man netiks noslēgta vēl vismaz mēnesi, iespējams arī ilgāk.

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darbinieks ilgstoši slimo, parasti viņa pienākumus uz vienošanās pamata izpilda cits darbinieks, par to saņemot attiecīgu piemaksu, vai tiek nolīgts jauns darbinieks uz saslimušā darbinieka prombūtnes laiku.

Darba devējam nav aizliegts plātot jauna darbinieka meklēšanu. Amatu konkursu rīkošana parasti aizņem ilgu laiku, tā var notikt vairākās kārtās, un darba līguma noslēgšana ar jauno darbinieku ir darba devēja kompetence.

Jūsu situācija nav prettiesiska – jums ir spēkā esošs darba līgums, kā sociāli apdrošinātai personai jums sakarā ar saslimšanu pienākas slimības pabalsts, līdz darbnespējas lapa tiek noslēgta. Ja vēlme izbeigt darba attiecības pēc darbnespējas lapas noslēgšanas ir izteikta tikai mutiski un nav noslēgts vienošanās līgums par darba attiecību izbeigšanu, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu, jums ir tiesības neatkarīgi no notikuša amata konkursa atgriezties darbā vai lemt par darba attiecību izbeigšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas