E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25996
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
2
1
2

Priekšlaicīgās pensijas nosacījumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2022
Lūcija

Labdien! Vēlētos precizēt dažus jautājumus par priekšlaicīgās pensijas piemērošanu. Šogad maijā (kad man jau būs 62 gadi un trīs mēneši) es varu pretendēt uz priekšlaicīgo pensiju. Izmantojot portāla latvija.lv e-pakalpojumu “Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru”, tika konstatēts, ka prognozējamais pensijas apmērs ir 342,90 eiro. Vai es pareizi saprotu, ka, pieprasot pensiju priekšlaicīgi, es saņemšu 50% no piešķirtā pensijas apmēra, tie ir 171,45? Savukārt, sasniedzot īsto pensijas vecumu (64 gadi un 9 mēneši 2024. gada aprīlī), pensiju izmaksās pilnā apmērā, tie ir 342,90 eiro? Šobrīd man ir piešķirts bezdarbnieka statuss (pabalstu vairs nesaņēmu), trūcīgas mājsaimniecības statuss, saņemu GMI (garantētā minimālā ienākuma) pabalstu un mājokļa pabalstu. Vai, saņemot priekšlaicīgo pensiju, man ir tiesības uz trūcīgas mājsaimniecības statusu, GMI pabalstu un mājokļa pabalstu? Vienīgais, ko es sapratu, pētot dažus materiālus, ka es zaudēšu bezdarbnieka statusu.

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecuma pensiju var saņemt priekšlaicīgi: divus gadus pirms likumā “Par valsts pensijām” noteiktā pensijas vecuma sasniegšanas, ja apdrošināšanas (darba) stāžs nav mazāks par 30 gadiem.

Ja priekšlaicīgi piešķirtās pensijas apmērs būs 342,90 eiro, tad līdz pilnā pensijas vecuma sasniegšanai izmaksās pusi no tās. Vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu, līdz ar to, sasniedzot noteikto pensijas vecumu, pensija būs tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija, mainīsies tikai tās izmaksas nosacījumi.

Jo priekšlaicīgās vecuma pensijas izmaksai ir noteikti ierobežojumi līdz noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai:

  • Nestrādājošam personām izmaksā 50% no piešķirtā pensijas apmēra.
  • Personām, kad tās kļuvušas par obligāti sociāli apdrošināmajām personām (darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem), pensiju neizmaksā.
  • Pēc vecuma pensijas priekšlaicīgi piešķiršanas tiek ierobežota iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu un invaliditātes pensiju, kā arī par piešķirtās pensijas apmēru tiek samazināts piešķirtās apdrošināšanas atlīdzības apmērs.

Gatavojoties pieprasīt pensiju, ieteicams laikus konsultēties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, tajā skaitā, lai pārliecinātos, vai VSAA rīcībā ir visi nepieciešamie darba stāža vai tam pielīdzināmo periodu dokumenti.

Pašvaldības sociālais dienests, lai piešķirtu trūcīgas mājsaimniecības statusu, vērtē ienākumus, arī pensija ir ienākums. Atbilstoši ienākumu līmenim tiek piešķirti sociālie pabalsti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas