E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25987
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Nepilngadīgajiem trūkst rīcībspējas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2022
Rolands

Labdien! Vai, pamatojoties uz Civillikuma 1405. un 1408. pantu, preču pārdevējs vai pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs atteikties apkalpot fizisko personu, kura nav pilngadīga (trūkst civiltiesiskās rīcībspējas)? Jautājums tiek uzdots par ikdienas precēm un pakalpojumiem, attiecībā uz kuriem speciālajās tiesību normās nav noteikti īpaši vecuma ierobežojumi. Vai gadījumā, ja preču pārdevējs vai pakalpojumu sniedzējs ir noslēdzis civiltiesisku darījumu (piem., par sadzīves elektrotehnikas iegādi veikalā bez rakstveida līguma) ar nepilngadīgu personu, nepilngadīgās personas likumiskie pārstāvji (piem., vecāki) var celt prasību par šāda darījuma atzīšanu par spēkā neesošu un pirkuma summas atmaksu? Pateicos par skaidrojumu jau iepriekš!

A
atbild:
09. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 1405. pantu, lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai; pretējā gadījumā darījums nav spēkā.

Rīcībspējas trūkst nepilngadīgajiem.

Atbilstoši Civillikuma 1411. pantam personas, kurām trūkst rīcībspējas un kurām nodibināta aizgādnība, tiesiskos darījumos pārstāv to vecāki, aizbildņi, kā arī aizgādņi. Aizgādņi pārstāv aizgādnībā esošo kopā ar to vai patstāvīgi.

Ikdienā bērni iepērkas veikalā, lieto sabiedrisko transportu un šādiem darījumiem nav nepieciešams noslēgt rakstisku civiltiesisku līgumu, lai darījums būtu spēkā. Tomēr, iepērkoties internetveikalā, būtu jāpievērš uzmanība internetveikala publicētajam distances līgumam (preču pirkšanas noteikumiem), kas visbiežāk paredz gadījumus, piemēram, kad iepērkas nepilngadīgas personas.

Piemēram, iepirkties interneta veikalā var rīcībspējīgas fiziskas personas (nepilngadīgas personas no 14 līdz 18 gadu vecumam tikai ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu).

Ja vecāku piekrišana lielākam pirkumam nav bijusi, ņemot vērā normatīvo regulējumu un veikala preču pirkšanas noteikumus, likumiskie pārstāvji ir tiesīgi celt prasību par šāda darījuma atzīšanu par spēkā neesošu un pirkuma summas atmaksu. Šāds strīds ir civiltiesisks strīds un šajā gadījumā būtu jāatceras par sacīkstes principu un jāvāc attiecīgi pierādījumi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas