E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25841
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Otrās grupas būvēm nepieciešama būvatļauja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2022
Gatis

Labdien! Jautājums par turpmāko būvniecības procesu pēc jaunā regulējuma “Ēku būvnoteikumos”. Bija uzsākts būvniecības process 2. grupas saimniecības ēkai ciema teritorijā ar apbūves laukumu 40 m2, kas saskaņā ar Būvju klasifikācijas noteikumiem atbilst palīgēkai. Pēc iepriekšējā regulējuma 2. grupas ēkām būvniecības procesa uzsākšanai bija jāiesniedz būvniecības iesniegums un būvprojekts minimālā sastāvā, kas ir izdarīts (saņemta būvatļauja). Saskaņā ar jauno regulējumu 2. grupas palīgēkām būvniecības procesam piemērojams paskaidrojuma raksts. Kā turpināt šo būvniecības procesu, vai būvvaldē ir jāiesniedz būvprojekts pilnā sastāvā? Paskaidrojuma raksta apjoms pēc jaunā regulējuma ir mazāks nekā būvprojektam, līdz ar to ir ievērojami mazākas tā izmaksas, vēl jo vairāk, ja to var izstrādāt pats ierosinātājs, nepiesaistot sertificētu speciālistu. Paldies!

A
atbild:
29. martā, 2022
Ādažu būvvalde
Mārtiņš Strazds, arhitekts

Tā tiešām ir, ka pēc jaunajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” ir atvieglotāka skaņošana. Tā ir taisnība, ka paskaidrojuma rakstu Būvniecības informācijas sistēmā var iesniegt pats būvniecības ierosinātājs, bez sertificēta speciālista piesaistīšanas. Tādā ziņā nekas nav mainījies, kā bija iepriekš, tā arī ir palicis. Vērts piebilst, ka tas neatceļ visus likumus, Ministru kabineta noteikumus, normatīvos aktus un pašvaldības saistošos noteikumus par komunikācijām, novietojumu un vizuālo risinājumu. Nav taisnība, ka mainīti nosacījumi otrās grupas būvēm, arī tie ir saglabājušies: otrās grupas būvēm nepieciešama būvatļauja.

Ādažu novada būvvalde paskaidro, ka ēkas līdz 25 kvadrātmetriem ar vienu stāvu ir mazēkas, skaņojamas ar būvniecības paziņojumu, bet līdz 60 kvadrātmetriem ir pirmās grupas ēkas, skaņojamas ar paskaidrojuma rakstu ēkām.

Ja iepriekš ir bijis būvprojekts minimālā sastāvā, to var arī pabeigt kā būvprojektu, ar ēkas nodošanu ekspluatācijā dokumentāciju, kas tiešām ir garāks un sarežģītāks būvniecības process. Kā arī ir papildu būvniecības procesa posms: izpildīt būvatļaujā norādītos projektēšanas un būvdarbu uzsākšanas nosacījumus, kā jau būvatļaujām tas ir bijis iepriekš. Šajā gadījumā var arī pēc iesnieguma brīvā formā iesniegšanas Būvniecības informācijas sistēmā ar lūgumu būvatļauju anulēt un iesniegt atbilstošu saskaņošanas dokumentāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas