E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25836
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Prasītājam tiesā ir jāpierāda savu prasījumu pamatotība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2022
Andrejs

Labdien! Īpašnieks, līzinga banka, uzlicis liegumu CSDD visām darbībām par savlaicīgu "Kasko" neiesniegšanu. Iesniedzu "Kasko", bet liegumu negrib noņemt. Nevaru iziet tehnisko apskati. Biju kavējis maksājumus. Un tagad prasa, lai pilnībā sedzu līzingu, vēl palicis gads maksāt. Vai varu tiesas ceļā atcelt liegumus? Paldies.

A
atbild:
29. martā, 2022

Līzinga devēja – automašīnas īpašnieka – tiesībām un pienākumiem jābūt noteiktiem starp jums un līzinga devēju noslēgtajā līgumā.

Lai izvērtētu to, vai jums ir pamats prasīt aizliegumu atcelšanu, ir nepieciešams rūpīgi iepazīties ar noslēgtā līguma nosacījumiem, t.sk. to, ko tas paredz sakarā ar līzinga devēja tiesībām piemērot aizliegumus un kādos gadījumos līzinga devējam ir tiesības pirms līgumā noteiktā termiņa pieprasīt līzinga summas atmaksu.

Civilprocesa likuma 1. pants paredz, ka katrai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Tas nozīmē, ka jebkurai personai ir tiesības vērsties tiesā, bet jāņēm vērā, ka Civilprocesa likuma 128. pants paredz, ka, iesniedzot prasības pieteikumu tiesā, ir jānorāda apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un pierādījumi, kas tos apstiprina.

Līdz ar to, vēršoties tiesā, jums ir jāpierāda, ka līzinga devējs rīkojas pretēji noslēgtā līguma noteikumiem.

Tāpēc aicinu konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu par to, vai jūsu situācijā (atbilstoši noslēgtā līguma noteikumiem un faktiskajiem apstākļiem) ir pietiekams pamatojums, lai vērstos tiesā.

Tiesvedība vienmēr ir saistīta ar papildu izdevumiem (tiesāšanas izdevumi), un jārēķinās, ka lietas izskatīšanas prasa zināmu laiku, tāpēc ieteiktu vispirms mēģināt vienoties ar otru pusi ārpus tiesas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas