E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25773
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Kas notiek ar bērna uzvārdu, ja paternitāte tiek apstrīdēta tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2022
Marina

Labdien! Man ir šāda situācija: dzimšanas apliecībā 2014. gadā ir ierakstīts tēvs, kurš, izrādās, nav bioloģiskais tēvs. 2021. gadā ir veikta DNS analīze, kas to pierāda. Tad tēvs ir tiesā iesniedzis prasību anulēt ierakstu dzimšanas apliecībā. Es tam piekrītu, bet vai bērns varēs paturēt uzvārdu? Ja uzvārds tiek atņemts, vai var ierakstīt citu vīrieti kā bērna tēvu, kas piekrīt dot savu uzvārdu, jo esam laulībā un piekrīt neveikt paternitātes testu, lai pierādītu to, ka viņš ir tēvs. Vai arī jāveic adopcija, lai vīrs dotu šim bērnam savu uzvārdu? Paldies.

A
atbild:
06. maijā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 151. panta pirmo daļu bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma. Tātad bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda.

Savukārt Civillikuma 160. panta otrā daļa nosaka: ja paternitāte noteikta tiesas ceļā vai arī tiesa apmierina paternitātes apstrīdēšanas prasību, bērna uzvārdu nosaka tiesa, ņemot vērā bērna intereses.

Līdz ar to, ja paternitāte tiek apstrīdēta tiesas kārtībā, tiesas kompetencē arī ir jautājuma izskatīšana par bērna uzvārdu, ņemot vērā šī bērna intereses.

Ja personas mātes vīrs (kas nav bērna bioloģiskais tēvs) vēlas, lai bērnam būtu viņa uzvārds, un ir gatavs atzīt paternitāti, viņam ir jārēķinās ar to, ka viņš uzņemsies visas vecāka tiesības un pienākumus pret konkrētu bērnu, kā arī viņa nāves gadījumā bērns būs tiesīgs no viņa mantot. Vairāk par paternitātes brīvprātīgu atzīšanu var izlasīt portālā šeit.

Par adopciju – saskaņā ar Civillikuma 172. panta pirmo daļu adoptētais kļūst par adoptētāju ģimenes locekli un adoptētājs iegūst tiesības īstenot aizgādību. Adoptētajam var piešķirt adoptētāju uzvārdu atbilstoši šā likuma 151. panta noteikumiem. Adoptētājs var lūgt adoptējamā uzvārdam pievienot savu uzvārdu, izņemot gadījumus, kad adoptētājam vai adoptējamam jau ir dubults uzvārds.

Un saskaņā ar Civillikuma 173. panta pirmo daļu adoptētais bērns un viņa pēcnācēji attiecībā pret adoptētāju un viņa radiniekiem iegūst laulībā dzimuša bērna tiesisko stāvokli kā personiskajās, tā mantiskajās attiecībās.

Līdz ar to personai, pieņemot lēmumu par adopciju, tāpat ir jārēķinās ar tiesībām un pienākumiem, kurus tā uzņemsies. Vairāk par laulātā bērna adopciju var izlasīt portālā šeit.

Ja pati persona vēlas uzvārdu mainīt, tad Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā paredzētajos gadījumos to var izdarīt.

Šā likuma 2. panta pirmā daļa noteic, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no šādiem iemesliem:

1) vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;

2) persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;

3) persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;

4) persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;

5) persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu;

6) personai mainīts dzimums;

7) viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu;

8) persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu.

Vairāk par uzvārda maiņu var izlasīt portālā iepriekš sniegtajā atbildē uz līdzīgu jautājumu šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas