E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25695
Lasīšanai: 2 minūtes

Ko vērtē, pieņemot lēmumu par maternitātes un vecāku pabalsta piešķiršanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2022
Anna

Labdien! Sakarā ar uzņēmuma likvidāciju tikšu atlaista jūnijā, tomēr pats uzņēmums oficiāli tiks likvidēts vēlāk (novembrī vai vēlāk). Ja esmu stāvoklī, vai materinātes pabalsts tiks piešķirts, balstoties uz punktu "ir atbrīvota no darba uzņēmuma likvidācijas dēļ ne agrāk kā pirms 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma"? Vai arī šajā situācijā tiks piemērots punkts "ir atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma"? Paldies!

A
atbild:
21. martā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Pieņemot lēmumu par tiesībām uz maternitātes pabalstu, tiks vērtēts no darba atbrīvošanās iemesls:

  • Ja darba attiecību pārtraukšanas iemesls būs darba devēja likvidācijas dēļ, tad maternitātes pabalstu piešķirs, ja tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu iestāsies ne vēlāk kā 210 dienu laikā pēc atlaišanas no darba.
  • Ja darba attiecību pārtraukšanai būs cits iemesls, jums nesaglabāsies tiesības uz maternitātes pabalstu 210 dienu laikā pēc atbrīvošanas no darba, bet maternitātes pabalstu piešķirs, ja darba ņēmēja statuss būs zaudēts ne vēlāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma.
  • Savukārt, ja būs noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par attiecīgo bērnu, tad par šo bērnu būs tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut arī būsiet zaudējusi darba ņēmēja statusu un obligātās iemaksas būs veiktas īsāku laika periodu, nekā noteikts.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv  vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas