E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2569
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ilglaicīgās tikšanās - pēc sprieduma stāšanās spēkā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2013
Signe Liepiņa

Labdien! Vēlējos pajautāt, kā ir ar ilglaicīgajām tikšanās reizēm ar ieslodzīto. Mēs ar draugu dzīvojām kopā, bet nebijām salaulājušies. Šāda ideja vēl nebija prātā. Šobrīd viņš atrodas cietumā. Gala tiesa vēl tikai būs, bet sods būs apmēram uz 3 gadiem. Tad nu gribu uzzināt jau laicīgi, vai es varētu ar viņu doties uz ilglaicīgajām tikšanās reizēm, ja abi to ļoti vēlamies, bet neesam pirmās pakāpes radinieki? Varbūt mēs abi varētu rakstīt iesniegumus galvenajām personām un tad atļautu? Vai tiešām nevarētu tikt uz šīm tikšanās reizēm bez stāšanās laulībā? Un vai šīs tikšanās ir maksas? Paldies jau iepriekš par atbildi.

A
atbild:
10. jūlijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Uz šo situāciju attiecināms Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 13.panta 6.punkts, kas noteic, ka apcietinātajam ir tiesības uz vismaz stundu ilgu tikšanos ar radiniekiem vai citām personām ne retāk kā reizi mēnesī.

Ieslodzījuma vietu pārvalde informē, ka uz ilglaicīgo satikšanos ieslodzītā persona var pretendēt tikai pēc sprieduma stāšanās spēkā.

Arī MK noteikumos Nr.800 "Izmeklēšanas cietuma iekšējās kārtības noteikumi" teikts, ka apcietinātajam ir tiesības uz vienu stundu garu tikšanos ar radiniekiem vai citām personām ne retāk kā reizi mēnesī.

Pēc tiesas sprieduma stāšanas spēkā atbilstoši Latvijas Sodu izpildes kodeksa 45.pantam ar brīvības atņemšanu notiesātajiem (izņemot ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātos) šajā kodeksā noteiktajā kārtībā un apjomā ir iespējas satikties ar radiniekiem un citām personām bez brīvības atņemšanas iestādes pārstāvja klātbūtnes:

  • īslaicīgi – uz laiku no vienas stundas līdz divām stundām, lai veicinātu sociāli lietderīgu saikņu saglabāšanu un atjaunošanu;
  • ilglaicīgi – uz laiku no sešām līdz četrdesmit astoņām stundām, lai veicinātu radniecisko un ģimenes sakaru saglabāšanu.

Ilglaicīgo satikšanos laikā notiesātajam atļauts uzturēties kopā ar radiniekiem – vecākiem, bērniem, adoptētājiem, brāļiem un māsām, vectēvu, vecomāti, mazbērniem vai laulāto.

Ar brīvības atņemšanas iestādes administrācijas lēmumu var tikt atļautas ilglaicīgās satikšanās arī ar citu personu, ja līdz soda izciešanas sākumam notiesātajam ar šo personu ir bijusi kopīga saimniecība vai kopīgs bērns.

Tātad – pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā pastāv iespēja lūgt brīvības atņemšanas iestādes administrāciju atļaut ilglaicīgu tikšanos, ja Jums ar apcietināto ir bērns vai ir bijusi kopīga saimniecība. Pašlaik, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, lūgt šādas tikšanās nav tiesību. 

Normatīvajos aktos nav paredzēta samaksa par to, ka ieslodzītajam tiek dota atļauja izmantot savas tiesības satikties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas