E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25669
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nekustamā īpašuma pārdevējam jāsamaksā nodoklis par visu gadu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2022
Jeļena

Man ir NĪN pārmaksa par 2021. gadu. Samaksāju 100 NĪN 2021. gada februārī. Dzīvoklis pārdots 2021. g. 26. augustā. Vai ir iespēja saņemt atpakaļ pārmaksu par oktobri, novembri un decembri?

A
atbild:
03. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 9. panta trešajā daļā ir noteikts: ja īpašumu atsavina vai dāvina, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu var reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī veikts nodokļa maksājums par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, un zemesgrāmatu nodaļa par to ir pārliecinājusies tiešsaistes datu pārraides režīmā.

Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums izbeidzas ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību izbeigšanās. Jums nevar veidoties šī nodokļa pārmaksa, jo jaunais īpašnieks nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās.

Tātad nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā nekustamā īpašuma nodoklis jāsamaksā par visu gadu, kurā notiek darījums, un to pilnībā samaksā pārdevējs (jeb esošais īpašnieks).

Likumā ir atsevišķas situācijas, kad nodokļa samaksas kārtība ir atšķirīga, piemēram, nekustamā īpašuma objekta lietošanas veida maiņas, maksātnespējas gadījumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas