E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2566
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Priekšlaicīgi piešķirtā pensija ir uz mūžu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2013
Inita Baltiņa

Man tika aprēķināta priekšlaicīga pensija 60 gados, bet es to nesaņēmu, jo turpināju strādāt. Kad man palika 62 gadi, es iesniedzu iesniegumu par pensijas pārrēķinu. Man paskaidroja, ka pensija tiek aprēķināta tikai 1 reizi un ka es šajā gadījumā zaudēju 20 Ls, jo man neesot vajadzējis formēt priekšlaicīgo pensiju.Mani par šādu kārtību VSAA darbinieki nebrīdināja un es tiesiski paļāvos uz VSAA darbinieka kvalifikāciju un klienta interešu izskaidrošanu. Ko man darīt šādā gadījumā? Vai tiešām nepastāv iespēja aprēķināt pensiju 2.reizi, lai es nezaudētu tos 20 Ls? Paldies.

A
atbild:
09. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, vecuma pensija priekšlaicīgi tiek aprēķināta un piešķirta uz mūžu, un, sasniedzot pilno pensijas vecumu (pašreiz 62 gadi), pensija ir tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija. No iepriekš pieprasītās pensijas atteikties nevar, pensiju no jauna nerēķina. Likums „Par valsts pensijām” neparedz šādu iespēju. 

Likumā priekšlaicīgās pensijas iespēja (divus gadus pirms pilnā pensijas vecuma sasniegšanas) paredzēta, lai cilvēkiem būtu ienākumi, ja gadījumā šajā laikā nākas zaudēt darbu vai kādu iemeslu dēļ nav iespēju strādāt līdz pilnam pensijas vecumam. 

Iepriekšējos gados daudzi priekšlaicīgās pensionēšanos iespēju izmantoja arī, lai izvairītos no pensijas kapitāla samazināšanās, kas notika trijos krīzes gados negatīvā apdrošināšanas iemaksu algas indeksa dēļ. Vēl uz priekšlaicīgo pensiju cilvēki pieteicās, lai nezaudētu piemaksu par darba stāža gadiem līdz 1996.gadam (70 santīmu par katru apdrošināšanas stāža gadu šajā periodā). Jo līdz 2011.gada 31.decembrim piešķirtajām pensijām piemaksas vēl aprēķināja. Ja vecuma pensiju pieprasa tagad, piemaksas vairs nav (kopš 2012.gada 1.janvāra). 

Protams, ne visiem cilvēkiem ir iespēja strādāt, un viņi saņem priekšlaicīgo pensiju (ko izmaksā 50% apmērā līdz 62 gadu vecuma sasniegšanai). Turklāt ne visiem ir tiesības uz priekšlaicīgo pensiju, bet tikai tiem, kuriem kopējais apdrošināšanas stāžs ir vismaz 30 gadu. 

Likums „Par valsts pensijām” paredz, ka pensiju, arī priekšlaicīgo, var pieprasīt ar atpakaļejošu datumu – pašreiz vēl gadu iepriekš. Cilvēks par tik atbildīgu soli – pieprasīt pensiju priekšlaicīgi, bet to neizmantot un turpināt strādāt - pats izšķiras un pats arī zina, kādu apstākļu dēļ un kādu motīvu vadīts pieņem tik svarīgu lēmumu. 

LV portālā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālisti ir arī skaidrojuši: ja cilvēks turpina strādāt, nesaņemot pieprasīto priekšlaicīgo pensiju, darba gadi līdz pilnajam pensijas vecumam zudumā neiet. Ja ir veiktas sociālās iemaksas, viņam papildinās pensijas kapitāls

Tāpēc par šiem diviem gadiem (vai īsāku periodu, kurā skaitās priekšlaicīgā pensija) ir iespējams veikt pensijas pārrēķinu tad, kad cilvēks sāk saņemt vecuma pensiju. Protams, pensijas kapitāla pieaugums un papildu nauda, pārrēķinot pensiju, atkarīga no algas un sociālajām iemaksām, kādas bijušas pēc priekšlaicīgās vecuma pensijas piešķiršanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas