E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25611
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Būves atjaunošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2022
Marija

Situācija: īpašnieks Rīgā iegādājies īpašumu, kura fasāde faktiskajā situācijā vērtējama kā sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklī. Īpašnieks vēlas veikt ēkas fasāžu atjaunošanu, tādēļ pēc konsultācijas ar projektētāju par paredzamo projektēšanas darbu veikšanu un ar to saistītajām izmaksām noslēdz līgumu ar projektētāju par darbu izpildi vienkāršotai fasādes atjaunošanai, kas sevī ietver ēkas fasāžu dekoratīvā apmetuma atjaunošanu un daļēju logu un ārdurvju nomaiņu. Līguma saturs un mērķis ir izstrādāt un saskaņot tādu būvniecības ieceri, kas atbilst likumā noteiktajai apliecinājuma kartes definīcijai. Veicot apliecinājuma kartes izstrādi ēkas fasāžu atjaunošanai, projektētājam projektā iekļautie būvdarbi ir jāsaskaņo ar visām iestādēm, kuru ietaises (inženierkomunikācijas) atrodas īpašniekam piederošajā īpašumā. Atkarībā no iestādes pirms saskaņošanas procesa uzsākšanas iestādei ir jānosūta tehnisko noteikumu izsniegšanas pieprasījums, kuros iestāde norāda saistošos noteikumus, kas jāievēro, un/vai darbības, kas jāveic veicot projektēšanas darbus. Ja iestāžu nosacījumi netiek ievēroti, tās projektu nesaskaņo, kas nozīmē, ka projekts nevar tikt realizēts, jo būvvalde nesaskaņos projektu, kamēr netiks saņemti visi nepieciešamie saskaņojumi no saistītajām iestādēm. Konkrētajā gadījumā, saņemot tehniskos noteikumus no Iestādes, tajos iekļauts nosacījums par esošās lietusūdens novadīšanas sistēmas pieslēgšanu pie pilsētas tīkliem, kura jāveic projekta ietvaros, kas ir ārpus īpašnieka un projektētāja savstarpēji noslēgtā līguma nosacījumiem. Iestāde uzliek par pienākumu projektētājam un īpašniekam veikt tādus darbus, kuri neatbilst noslēgtā līguma būtībai, vienkāršotai fasāžu atjaunošanai, kas rada apgrūtinājumu abām pusēm – projektētājam jāveic papildu darbi, par kuriem tas atbilstoši noslēgtajam līgumam netiek atalgots, un īpašniekam nepieciešami papildu finanšu līdzekļi fasāžu atjaunošanas projekta īstenošanai. Vai iestāde ir tiesīga pieprasīt tādu darbu izpildi konkrēta projekta ietvaros, kurā atbilstoši noslēgtajam līgumam starp projektētāju un īpašnieku tie netiek paredzēti?

A
atbild:
26. maijā, 2022

Kā tas norādīts jautājumā, īpašnieks ir pieprasījis un saņēmis iestādes izsniegtos tehniskos noteikumus, kuros noteiktas prasības ēkas atjaunošanai. Būvniecības likuma 1. pantā noteikts, ka 4) būves atjaunošana ir būvdarbi, kuru rezultātā ir nomainīti nolietojušies būves nesošie elementi vai konstrukcijas vai veikti funkcionāli vai tehniski uzlabojumi, nemainot būves apjomu vai nesošo elementu nestspēju.

Ja iestādes izdotie tehniskie noteikumi ir pretrunā ar normatīvo aktu prasībām vai īpašnieka iecerei būves atjaunošanas jomā, tad īpašniekam pēc tehnisko noteikumu saņemšanas ir tiesības iesniegt iebildumus par tehniskajos noteikumos iekļautajām prasībām un lūgt izsniegt jaunus tehniskos noteikumus (kas atbilst atjaunošanas iecerei). Savukārt līgumiskās attiecības starp projektētāju un īpašnieku nav iestādes kompetences jautājums, un šāda līguma nosacījumi būtu precizējami atbilstoši tehnisko noteikumu prasībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas