E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31008
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Meliorācijas grāvja atjaunošana

J
jautā:
17. novembrī, 2023
Olga

Labdien! Lūdzam palīdzēt izprast pašreizējo situāciju. 2016. gadā iegādājāmies zemesgabalu vasarnīcai, pie kura pašvaldības īpašumā esošajā zemes sabiedriskajā teritorijā nebija meliorācijas grāvja. 2023. gada jūlijā mūsu kaimiņš, kurš 2022. gada beigās kļuva par mūsu dārza kooperatīva priekšsēdētāju (mēs neesam kooperatīva biedri), informēja, ka viņam vajag meliorācijas grāvi, kas iet garām arī mūsu īpašumam (mūsu ielā ir seši īpašumi, bet grāvis tiek rakts no ielas vidus, no kaimiņu zemesgabala pret mūsu teritoriju). Atbildot uz mūsu atteikumu, kaimiņš teica, ka šī ir pašvaldības īpašumā esoša zemes teritorija un kooperatīvam mūsu piekrišana nav vajadzīga, un viņš jau ir sācis rakt grāvi pie sava zemesgabala. Atbildot uz mūsu daudzajiem lūgumiem iesniegt attiecīgus dokumentus grāvja rakšanai, kaimiņš ziņoja, ka tā esot grāvja atjaunošana saskaņā ar kooperatīva 1982. gada plānu. Pēc vietnē melioracijas.lv pieejamās informācijas un pašvaldības pieprasījuma, kā arī mūsu topogrāfiskajā plānā datu par šo grāvi nav. Vai jūs, lūdzu, varētu izvērtēt kooperatīva rīcības likumību? Kādi dokumenti viņiem mums jāiesniedz pirms grāvja rakšanas (vai mums nav tiesību zināt, kāda izmēra grāvim jābūt, kas veiks attiecīgos darbus, kā pa grāvi notiks iebraukšana mūsu teritorijā, kādi drošības pasākumi tiks veikti, lai tas nesadruptu, jo kaimiņam izraktais grāvis jau brūk un izplešas, kā būs ar mūsu elektrokomunikācijām, kas palaistas zemē no elektrības skaitītāja pie mūsu mājas, un viens no svarīgākajiem jautājumiem –, vai viņiem nav vajadzīga mūsu piekrišana, pat ja tā ir grāvja atjaunošana)? Kooperatīva priekšsēdētājs, kā arī pašvaldība apgalvo, ka ir atļauja atjaunot grāvi, taču mūsu neskaitāmie lūgumi iesniegt mums atļaujas kopiju kopš 2023. gada jūlija tiek kategoriski ignorēti. Ko darīt šajā situācijā un pie kā vērsties pēc palīdzības? Paldies!

 

A
atbild:
21. novembrī, 2023

Atbilstoši jautājumā aprakstītajai situācijai būvniecības ierosinātājs ir vērsies būvvaldē ar būvniecības ieceres iesniegumu – veikt vēsturiski esošā meliorācijas grāvja atjaunošanu. Būvvalde, izskatot būvniecības ieceres iesniegumu, ņemot vērā būvniecības ieceres veidu, lemj par (Būvniecības likuma 14. panta trešā daļa):

  • būvatļaujas izdošanu, atteikumu izdot būvatļauju vai būvniecības ieceres publisku apspriešanu;
  • būvniecības ieceres akceptu vai atteikumu akceptēt būvniecības ieceri (ja būvdarbu veikšanai nepieciešama apliecinājuma karte un paskaidrojuma raksts).

Izdodot speciālos būvnoteikumus, būvvalde nosaka būvatļaujā, apliecinājuma kartē vai paskaidrojuma rakstā iekļaujamos nosacījumus, gadījumus, kad nepieciešama sabiedrības informēšana par būvniecības ieceri, un šādas informēšanas kārtību, nepieciešamos saskaņojumus un piekrišanas (ja tādas ir nepieciešamas). Jums ir jāvēršas attiecīgajā būvvaldē ar oficiālu iesniegumu, lūdzot būvvaldi jums izsniegt būvniecību pamatojošos dokumentus. Bez iepriekš minētā iesniegumā jūs varat iekļaut arī visus interesējošos jautājumus saistībā ar situācijā aprakstīto būvniecību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas