E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25591
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
2
2

Pedagogam ir tiesības izmantot mācību atvaļinājumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2022
Jānis Vanags

Labdien! Vai pedagogam, kas paralēli mācībām augstskolā arī strādā pašvaldības dibinātā izglītības iestādē (vidusskola), ir tiesības saņemt 20 darba dienu garu atvaļinājumu sava diplomdarba izstrādei pedagoģijā? Vai arī pedagogam (līdzīgi kā citiem valsts un pašvaldību darbiniekiem) ir tiesības saņemt mācību atvaļinājumu, un vai tiek saglabāts arī atalgojums? Paldies, gaidīšu atbildi.

A
atbild:
17. februārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pašvaldības dibinātas izglītības iestādes pedagogs ir darbinieks Darba likuma izpratnē, un tam ir saistošas Darba likuma un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu ( darbinieku) atlīdzības likuma normas.

Atbilstoši Darba likuma 157. panta otrajai daļai darbiniekam valsts pārbaudījuma kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai un aizstāvēšanai piešķir 20 darba dienas ilgu mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās.

Likums paredz pienākumu darba devējam obligāti piešķirt darbiniekam mācību atvaļinājumu kopumā 20 darba dienu apmērā vai nu valsts eksāmenu kārtošanai, vai diplomdarba/bakalaura darba/maģistra darba izstrādei. Likumā nav noteikts, ka viss mācību atvaļinājums ir izmantojams vienā reizē, darbiniekam ir tiesības prasīt šī mācību atvaļinājuma sadalīšanu pa daļām. Tāpat likumā nav noteikts termiņš, kādā darbiniekam iesniedzams iesniegums par mācību atvaļinājuma piešķiršanu. Tomēr to vajadzētu izdarīt saprātīgā termiņā.

Arī Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības likuma 44. pants, kas regulē mācību atvaļinājuma piešķiršanu, noteic, ka amatpersonai (darbiniekam), kas, nepārtraucot amata (dienesta, darba) pienākumu pildīšanu, sekmīgi mācās valsts akreditētā izglītības iestādē vai ārvalsts mācību iestādē, kuras izdotie diplomi tiek atzīti Latvijā, lai iegūtu amata (dienesta, darba) pienākumu izpildei nepieciešamās zināšanas, studiju gala pārbaudījumu un valsts pārbaudījumu kārtošanai (arī tādēļ, lai varētu sagatavoties šiem pārbaudījumiem, izstrādāt un aizstāvēt bakalaura, maģistra, kvalifikācijas, promocijas darbu vai diplomdarbu) piešķir mācību atvaļinājumu līdz 20 darba dienām gadā, saglabājot mēnešalgu, uzturdevas kompensāciju un piemaksas, izņemot šā likuma 14. panta trešajā daļā minēto piemaksu. Darbiniekam, kuram noteikta akorda alga, mācību atvaļinājumu piešķir, izmaksājot vidējo izpeļņu. Par vienu un to pašu studiju gala pārbaudījumu vai valsts pārbaudījumu kārtošanu nav pieļaujama atkārtota mācību atvaļinājuma piešķiršana.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas