E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25544
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Autortiesības un sociālie tīkli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2022
Anna

Labdien. Daži mani draugi “Facebook” izplata it kā portāla īpašniekiem adresētus paziņojumus, ka aizliedz publiskoto saturu izmantot, pārpublicēt utt. Vai šādi paziņojumi tiešām būs saistoši FB un jebkuram citam, kas kādu manu visai pasaulei adresētu (ar manu brīvu izvēli ieklikšķinātu kā atļautu apskatīt) ierakstu aizliegs jebkā izmantot? Bet otrs jautājums – vai mana personīgi uzņemta bilde, izdomāta frāze, varbūt dzeja, ko publiskoju kā FB vai “Instagram” ierakstu, ir kā īpaši jāiezīmē, lai es varētu prasīt un sagaidīt, ka citi pret to attiecas kā pret manu autordarbu? Vai tas, ka to publiskoju no sava konta vai no sava uzņēmuma konta, ir pietiekami, lai to atbilstoši Autortiesību likuma 8. pantam atzītu par iezīmētu un norādītu kā manu vai lapas turētāja, piemēram, SIA, īpašumu? Vai tomēr radošā darba autortiesību aizsardzības nodrošināšanai ir obligāti tajā (tieši bildē) jāveido norāde par autoru?

A
atbild:
13. martā, 2022
Olga Lauva
juriste

Par paziņojumu publicēšanu vai pārpublicēšanu sociālajos tīklos svarīgi ir iepazīties ar attiecīgā portāla lietošanas noteikumiem vai attiecībā uz personas datu apstrādi – ar portāla privātuma politiku.

Svarīgi ir pielāgot sava sociālā konta privātuma iestatījumus jebkuras trešās puses vietnē, lai tie atbilstu personas interesēm un vēlmēm. Noderīga informācija ir atrodama tīmekļa vietnē sociālo tīklu drošības ceļvedis, kas palīdz parūpēties par konta drošību un privātuma aizsardzību.

Attiecībā uz autortiesību izmantošanu sociālajos tīklos Autortiesību likums (turpmāk – Likums) paredz, ka autora darbs jeb autortiesību objekts ir jebkurš autora radošās darbības rezultāts literatūras, zinātnes vai mākslas jomā neatkarīgi no tā izpausmes veida, formas un vērtības (1. pants). Likuma 4. pants uzskaita visus aizsargājamos darbus.

Ir jāatceras, ka visa informācija vai bildes, kas atrodamas internetā, nav izmantojamas bez autora atļaujas (Likuma 4. pants). Darbu izmantošanai ir jāiegūst izmantošanas atļauja, un ir aizliegts izmantot darbus, ja nav saņemta autortiesību subjekta atļauja (Likuma 40. panta pirmā daļa). Ja darbi ir pieejami internetā, ir jāievēro arī autoru personiskās tiesības. Likums noteic, ka darba autoram ir neatsavināmas autora personiskās tiesības tikt atzītam par autoru, kā arī pieprasīt, lai viņa vārds būtu pienācīgi norādīts uz autora darba (Likuma 14. pants).

Ja darba autors rada darbu un augšupielādē to kādā no tīmekļa vietnēm, darba autoram ir jāiepazīstas ar šīs vietnes autortiesību noteikumiem, jo dažkārt sociālo vietņu lietošanas noteikumi prasa, lai autors nodod visas savas autortiesības tikai attiecīgajai vietnei, kas ir izņēmuma jeb ekskluzīva tiesību nodošana. Ja autors piekrīt un ievelk attiecīgu piekrišanu, un apliecina, ka piekrīt šiem noteikumiem, darba autors ir noslēdzis līgumu ar tīmekļa vietnes uzturētāju par visu tiesību ekskluzīvu nodošanu. Savukārt, ja autors nodod neekskluzīvās izmantošanas tiesības (neekskluzīvo licenci), tad autors saglabā savas autortiesības un var darba lietošanu atļaut arī citām personām.

Jāatzīmē, ka darba autors savas tiesības var administrēt vai nu individuāli, vai ar sava pilnvarotā pārstāvja starpniecību, vai kolektīvi – ar autoru mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas starpniecību (Likuma 7. panta otrā daļa).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas