E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25498
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Pensija ar nodokli apliekams ienākums, kura daļu ar nodokli neapliek

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2022
Andrejs

Labdien! Es esmu ASV un Latvijas pilsonis, patlaban dzīvoju un strādāju ASV. Drīz domāju doties pensijā un pārvākties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā. Plānoju dzīvot no regulārām ASV 401 (k) pensiju plāna izmaksām. Lūdzu, paskaidrojiet, kurā valstī man būs jāmaksā nodoklis par šīm izmaksām un kuras valsts neapliekamais minimums tiks piemērots?

A
atbild:
08. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pensijas neatkarīgi no to izmaksas avota ietver Latvijas rezidenta ar nodokli apliekamajā ienākumā. Latvijas rezidenta ar nodokli apliekamo ienākumu veido gan Latvijas, gan ārvalstu pensijas.

Personai, kurai piešķirta vecuma pensija atbilstoši ārvalsts normatīvajiem aktiem un kura sasniegusi Latvijas Republikas likuma “Par valsts pensijām” 11. panta pirmajā daļā noteikto vecumu (šogad – 64 gadu un 3 mēnešu vecumu), piemēro pensionāra neapliekamo minimumu (2022. gada pirmajā pusē tas ir 350 eiro mēnesī, no 1. jūlija – 500 eiro mēnesī). Ja ārvalstī piešķirtā pensija nav apliekama ar nodokli, pensionāra neapliekamo minimumu piemēro apmērā, ko veido pozitīva starpība starp pensionāra neapliekamo minimumu un citā valstī piešķirto vecuma pensiju.

Atšķirīga kārtība ir remigrējušam diasporas locekļiem, kas uzskatāmi par Latvijas rezidentiem, kuriem piešķirta pensija atbilstoši ārvalstu normatīvajiem aktiem, jo no ārvalstīm saņemtajam pensijas ienākumam tiek piemērots ārvalsts pensijas neapliekamais apmērs, kāds tas ir noteikts pensijai attiecīgajā ārvalstī. Ir virkne nosacījumu, kā šī norma ir piemērojama.

To, vai no pensijas nodoklis tiks ieturēts ASV, kādā apmērā un kāds ir ar nodokli neapliekamais apmērs, jums jānoskaidro pie šīs pensijas izmaksātāja.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas