E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25403
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1
1
1

Kad piešķir slimības pabalstu, ja darbnespēja iestājas bezalgas atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Svetlana

Labdien! No 2017. gada es strādāju apmaksātu darbu Iekšlietu ministrijas poliklīnikā, kā darba ņēmējs ar Latvijas likumdošanā paredzēto nodokļu maksu pilnā apjomā. Paralēli esmu pašnodarbināta persona ar sociālo nodokļa apmaksu 10% apmērā, jo ienākumi no saimnieciskās darbības mazāki nekā valsts noteiktās minimālās apmaksas izmērs (500 eiro). No 30.11.2021. kā darba ņēmēja atrodos bezalgas atvaļinājumā, bet turpināju strādāt līdz 06.12.2021. kā pašnodarbināta persona. No 06.12.2021. biju spiesta aiziet uz darba nespējas lapu (muguras trauma). Darba devējs apmaksāja man A lapu no 06.12.2021. līdz 15.12.2021., bet B lapas no 16.12.2021. līdz 10.01.2022. apmaksa man tika atteikta, jo poliklīnikā es atrodos bezalgas atvaļinājumā. Darbnespēja vēl turpināsies, un tika atvērta B lapa no 11.01.2022. (turpinājums), un es nevaru strādāt arī kā pašnodarbinātā persona. Sakarā ar iepriekš minēto man ir jautājumi: 1. Kādā gadījumā un kādā apjomā (ja tas iespējams) var būt apmaksāta B lapa no 16.12.2021., ja es pārtraukšu darba attiecības kā darba ņēmējs un strādāšu tikai kā pašnodarbināta persona ar sociālo nodokli 31,07% apmērā? Vai B lapa var tikt apmaksāta tikai gadījumā, ja es atgriežos darbā ar statusu “darba ņēmējs”? Tad kādā laika periodā man jāiesniedz B lapa izmaksas aprēķināšanai? 2. Vai tiek uzskaitīts darba stāža periods pašnodarbinātajiem ar sociālo nodokli 10% apmēru no ienākumiem, ja tas ir mazāks par valsts noteikto minimālo apmaksas apmēru (500 eiro)?

A
atbild:
07. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darbinieks slimības laikā atradies atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, darba devējam nav pienākuma maksāt slimības naudu (darbnespējas lapu A), jo darbinieks šajā laikā nekādus ienākumus nezaudē. Jo saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. panta pirmo daļu darba devējs slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Darbnespējas lapu B, ja darbinieks ir saslimis bezalgas atvaļinājuma laikā, apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atbilstoši kārtībai likuma 16. pantā – slimības pabalstu piešķir ar darba nespējas 11. dienu, taču ne ātrāk par dienu, kad personai bija jāierodas darbā pēc bezalgas atvaļinājuma beigām.

Pārtraucot darba attiecības un kļūstot par pašnodarbināto, kas veic iemaksas 31,07% apmērā, persona nevar saņemt slimības pabalstu: lai saņemtu slimības pabalstu, darbnespējas laikā nedrīkst gūt ienākumus kā darba ņēmējs un kā pašnodarbinātais. Izņēmums ir situācija, kad pašnodarbinātais gūst ienākumus, kas nesasniedz 500 eiro mēnesī, un veic obligātās iemaksas (10% apmērā) tikai pensiju apdrošināšanai. Tādā gadījumā slimības pabalsta izmaksa netiek ierobežota. Taču 10% iemaksas neveidos tiesības uz slimības un citiem sociālās apdrošināšanas pabalstiem. Periods, kad pašnodarbinātais veic 10% iemaksas (pensiju apdrošināšanai), veido pensijas stāžu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas