E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25358
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Par mantojuma sadali mantinieki var vienoties

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Ilga

Labdien! Laulātais vīrs, ar kuru kopā nodzīvoju 19 gadus, aizgāja mūžībā un atstāja dzīvokli. Interesēja jautājums par mantas sadali, ja ir vēl citi mantinieki, 2 meitas. Un cik ilgi vēl varēšu dzīvot šai dzīvoklī, ja tur esmu pierakstīta un dzīvoju vairāk nekā 10 gadus? Paldies!

A
atbild:
25. janvārī, 2022

Mantojums tiek sadalīts starp pārdzīvojušo laulāto un mirušā bērniem vienādās daļās, ja mirušajam ir līdz četriem bērniem (ja bērnu skaits ir lielāks, tad pārdzīvojušais laulātais manto vienu ceturtdaļu domājamo daļu no atstātā mantojuma, bet atlikušās daļas sadalās starp bērniem),  ja vien ar testamentu, mantojuma līgumu vai laulības līgumu nav noteikts citādāk (Civillikuma 393. pants).

Līdz ar to, ja nepastāv testaments, mantojuma līgums vai laulības līgums, ar kuru regulētas jūsu un vīra mantiskās attiecības, tad varētu pieņemt, ka jūs un divas meitas sadalītu vīra atstāto mantojumu trīs daļās (piemēram, katrai 1/3 daļa no dzīvokļa).

Protams, ir iespēja, ka kāds no mantiniekiem atsakās no mantojuma, tad minētā mantošanas proporcija varētu mainīties, vēl arī mantiniekiem pēc mantojuma apliecības saņemšanas ir iespēja noslēgt mantojuma sadales līgumu (labprātīgi vienoties par to, kā mantojums tiek sadalīts, piemēram, izpirkt no parējiem mantiniekiem viņu dzīvokļu daļas) vai arī – strīda gadījumā – sadalīt tiesas ceļā. Līdz ar to faktiskā mantojuma sadale ir noskaidrojama tikai attiecīgās mantojuma lietas ietvaros.

Savukārt, ja pieņemam, ka jūs mantotu 1/3 daļu no minētā dzīvokļa, tad arī zemesgrāmatā minētais dzīvoklis tiktu nostiprināts uz visu mantinieku vārda. Tas, ka konkrētajā dzīvoklī ir deklarēta jūsu dzīvesvieta, nepiešķir jums nekādas priekšrocības attiecībā pret citiem mantiniekiem. Bet tas, kā turpmāk tiktu pārvaldīts un apdzīvots mantotais nekustamais īpašums, būs atkarīgs no jūsu un parējo mantinieču savstarpējās vienošanās, taču, ņemot vērā to, ka jūs būtu kopīpašniece, jums arī būtu tiesības dzīvot minētajā dzīvoklī, bet tādas pašas tiesības būtu arī parējām kopīpašniecēm.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas