E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25262
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, ja nepilngadīgā ir grūtniece

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2022
Jeļena

Labdien! Gribētu pakonsultēties ar jums par radušos situāciju. Manai meitai ir 17 gadi, un drīzumā viņai piedzims bērniņš (bērna dzimšanas brīdī viņai vēl būs 17 gadi). Meitas draugam šobrīd ir 21 gads, viņš ir pilngadīgs un bērna aprūpes tiesības noformēs uz sevi. Meita ar draugu dzīvo atsevišķi, īrē dzīvokli. Meita mācās tālmācības vidusskolā. Esmu šķīrusies no pirmā vīra (meitas tēva), viņš maksāja uzturlīdzekļus katru mēnesi, taču, uzzinot, ka meita dzīvo ar draugu, pārstāja tos maksāt, draudot arī izsaukt bāriņtiesu. Vai es varu vērsties ar iesniegumu bāriņtiesā, lai bijušais vīrs turpinātu maksāt alimentus? Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
15. februārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo daļu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā.

Izņēmuma gadījumos nepilngadīgo izsludina par pilngadīgu pirms astoņpadsmit gadusasniegšanas, kā arī par pilngadīgu uzskatāma persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma (sk. Civillikuma 220.–221. pantu).

Līdz ar to, ja nepilngadīga persona likumā noteiktajā kārtībā nav izsludināta par pilngadīgu, tad vecākiem turpinās pienākums uzturēt savu nepilngadīgo bērnu. Tēva vēršanās bāriņtiesā nevar viņu atbrīvot no šī pienākuma.

Ar atbildi uz līdzīgu jautājumu var iepazīties portālā šeit.

Savukārt sakarā ar uzturlīdzekļu piedziņu bērna mātei ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja:

  • ja uzturlīdzekļi tika maksāti, pamatojoties uz stājušos spēkā tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu (iepriekš vēršoties tiesā, kurā tajā laikā atrodas lieta un lūdzot izsniegt izpildu rakstu – ja izpildu raksts netika izsniegts līdz 2021. gada 30. novembrim. Ar izpildu rakstu ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai tiktu uzsākta uzturlīdzekļu piedziņa piespiedu kārtā), vai
  • pamatojoties uz noslēgto vienošanās par uzturlīdzekļiem, ja tā ir noslēgta notariālā akta formā, kas izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā (iepriekš jāvēršas pie attiecīga notāra, lai saņemtu izpildu aktu). Ar izpildu dokumentu ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai tiktu uzsākta uzturlīdzekļu piedziņa piespiedu kārtā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 169. pantu papīra formas izpildu raksta nozaudēšanas gadījumā vai līdz 2021. gada 30. novembrim neizsniegta izpildu raksta pieprasīšanas gadījumā tiesa pēc piedzinēja pieteikuma izsniedz izpildu rakstu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, atbilstoši kārtībai, kāda bija spēkā līdz 2021. gada 30. novembrim. Un atbilstoši Civilprocesa likuma 541. panta trešajai daļai (redakcijā, kas bija spēkā līdz 30.11.2021.), izpildu rakstu izsniedz piedzinējam uz viņa rakstveida lūguma pamata tā tiesa, kurā tajā laikā atrodas lieta.

Savukārt saskaņā ar Civilprocesa likuma 541. panta otro daļu (redakcijā, kas ir spēkā no 01.12.2021.), ja tiesas sprieduma izpildei ir noteikts labprātīgas izpildes termiņš un spriedums nav izpildīts, izpildu raksts ir pieejams tiešsaistes sistēmā piespiedu izpildei pēc labprātīgas izpildes termiņa izbeigšanās.

Līdz ar to attiecībā uz tiesas spriedumiem, kas stājas spēkā, sākot no 2021. gada 1. decembra, darbojas jauna kārtība: piedzinējam vairs nav sākumā jāsaņem izpildu raksts tiesā un tikai pēc tam ar to jādodas pie tiesu izpildītāja. Piedzinējs vēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja sakarā ar to, ka netiek pildīts tiesas spriedums par uzturlīdzekļiem, un pats zvērināts tiesu izpildītājs iegūst izpildu rakstu tiešsaistes formā.

Ar atbildēm uz līdzīgiem jautājumiem var iepazīties šeit (ja uzturlīdzekļi tika piedzīti, pamatojoties uz stājušos spēkā tiesas spriedumu) un šeit (ja uzturlīdzekļi tika piedzīti, pamatojoties uz vienošanos, ja tā ir noslēgta notariālā akta formā).

Savukārt, ja uzturlīdzekļi tika maksāti, pamatojoties uz privātā kārtībā noslēgtu vienošanos (nav noslēgta notariālā akta formā), sākumā ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu parāda piedziņu, un tikai tad, kad spēkā stāsies tiesas spriedums un sprieduma labprātīgas izpildes termiņš nebūs ievērots no bērna tēva puses, var vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja. Atbilde uz līdzīgu jautājumu ir atrodama portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas