E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19891
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja pie notāra ir noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem, bet tie netiek maksāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2020
Anna

Labdien! Bērnu tēvs nemaksā uzturlīdzekļus jau otro mēnesi pēc kārtas. Viņam regulāri ir problēmas ar to nemaksāšanu, bet līdz šim ir izdevies saņemt šos maksājumus. Mums ir noslēgta vienošanās pie notāra par uzturlīdzekļu apmēru (kas ir lielāka par valstī noteikto) un apmaksu: notariālais akts, kas bezstrīdus kārtībā iereģistrēts aktu un apliecinājumu reģistrā. Kā rīkoties, lai piedzītu bērnu tēvam uzturlīdzekļus par kavētājiem mēnešiem un turpmāk? Kurp doties? No kā prasīt izpildrakstu (tiesas (kādas tiesas?) vai notāra), lai tiesu izpildītājs piedzītu parādu bērnu tēvam?

A
atbild:
07. maijā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Lai vērstos pie tiesu izpildītāja un tiktu uzsākta piespiedu uzturlīdzekļu parāda piedziņa, ir nepieciešams saņemt izpildu aktu. Ja vienošanās par uzturlīdzekļiem ir noslēgta notariālā akta formā, tad ir jāvēršas pie attiecīga notāra, lai saņemtu izpildu aktu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 540. panta 16. punktu izpildu dokumenti ir: Notariāta likuma D1 sadaļā noteiktajā kārtībā izsniegti notariālie izpildu akti.

Saskaņā ar Notariāta likuma 107.¹ panta 3. punktu Civilprocesa likumā noteiktajā tiesas spriedumu izpildes kārtībā izpildāmi (nododami piespiedu izpildei) šādi notariālā akta formā taisīti līgumi: vienošanās par vienreizējiem vai periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem.

Saskaņā ar Notariāta likuma 107.5 panta pirmo daļu iesniegumu par saistības nodošanu piespiedu izpildei kreditors vai viņa pārstāvis, cesionārs, ja cesijas līgums noslēgts notariālā akta formā, mantinieki vai tiesību pēcnieki var iesniegt zvērinātam notāram, kas taisījis piespiedu izpildei nododamo notariālo aktu. Saskaņā ar šā panta trešo daļu iesniegumā norāda, kādu saistību un pēc kāda akta lūdz nodot piespiedu izpildei (atstāt vai nodot nomāto vai patapināto īpašumu, konkrēto mantu, dokumentus vai piedzenamo summu), atsevišķi uzrādot pamatsummu, līgumsodu un procentus (nolīgtos vai likumā noteiktos), norādot to aprēķinu, laiku, par kādu līgumsods un procenti piedzenami, kā arī kredītiestādes nosaukumu un konta numuru, kurā veicama samaksa. Iesniegumam pievieno izpildei nododamo notariālo aktu, tā grozījumus un papildinājumus, ja tādi taisīti, un, ja nepieciešams, cesijas un ķīlas līgumu notariālā akta formā un pierādījumus, kas apstiprina nosacījumu iestāšanos.

Tātad iesniegumā kreditors norāda, kādu saistību un pēc kāda akta lūdz nodot piespiedu izpildei, norāda parāda apmēru un tā aprēķinu, laiku, kredītiestādes nosaukumu un konta numuru, kurā veicama samaksa. Iesniegumam jāpievieno vienošanās par uzturlīdzekļiem (kā arī tā grozījumi un papildinājumi, ja tādi taisīti) un, ja nepieciešams, pierādījumi, kas apstiprina nosacījumu iestāšanos. Piemēram, ja vienošanās dokumentā norādīts, ka uzturlīdzekļu samaksa ir veicama katra mēneša noteiktajā datumā, pārskaitot uzturlīdzekļu summu uz konkrētu bankas kontu, tad var pievienot attiecīgas konta izdrukas, kas apliecina, ka uzturlīdzekļu summa netiek maksāta ne vienošanās dokumentā norādītajā datumā, ne arī vēlāk.

Notariālo izpildu aktu zvērināts notārs taisa kā notariālo aktu triju darba dienu laikā no kreditora iesnieguma saņemšanas dienas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta pirmo daļu tiesu izpildītājs uzsāk izpildu darbības pēc piedzinēja rakstveida pieteikuma un likumā noteiktajos gadījumos pēc Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes, atbildīgās iestādes vai pēc tiesas iniciatīvas, pamatojoties uz izpildu dokumentu. Saskaņā ar šā panta otro daļu tiesu izpildītājam jāpieņem izpildei izpildu dokuments, ja parādnieka dzīvesvieta (juridiskajām personām: juridiskā adrese), mantas atrašanās vieta vai darbavieta ir tiesu izpildītāja amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī), kā arī šā panta 2.¹ daļā minētajā gadījumā. Tiesu izpildītājs var pieņemt arī citus izpildu dokumentus, kuru izpilde veicama tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kuras viņš pastāv.

Kreditoram jāvēršas pie tiesu izpildītāja, iesniedzot viņam rakstveida pieteikumu un izpildu dokumentu.

Atrast tiesu izpildītāju (kuram jāiesniedz dokumenti izpildu lietas uzsākšanai) var, izmantojot Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapu http://www.lzti.lv/ un tās sadaļu “Meklēt tiesu izpildītāju”.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 34. panta sesto daļu, iesniedzot izpildu rakstu vai citu izpildu dokumentu, maksājama valsts nodeva: 3 eiro.

Tāpat Jūs varat iepazīties ar portālā publicētajām atbildēm uz līdzīgiem jautājumiem, piemēram, šo.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas