E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14924
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa, ja vienošanās noslēgta kā notariāls akts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2018
Eliza

Labdien! Man radās šāds jautājums. Bērna tēvs jau mēnesi kavē alimentus. Kā viņš man paskaidroja, ka notārs teica, ka viņš var kavēt līdz 2 mēnešiem un tikai tad es varu doties pie notāra vai uz tiesu, lai pieprasītu alimentus. Vai tā ir pēc Latvijas likumiem?

A
atbild:
30. jūlijā, 2018
Latvijas notārs
Sandra Jakušenoka, zvērināta notāre

Jāsāk ar to, ka pats jautājums rada jautājumu – kāda veida notariālais akts ir noslēgts? Šo jautājumu uzdot rosina frāze: “.. un tikai tad es varu doties pie notāra vai uz tiesu pieprasīt alimentus”.

Ja vienošanās par uzturlīdzekļiem ir noslēgta kā notariālais akts, bet nav paredzēta tā izpilde saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu, tad saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana pieļaujama, pamatojoties uz Civilprocesa 400. pantu, kas paredz, ka lēmumu pieņem tiesnesis un šim lēmumam ir izpildu dokumenta spēks. Šajā gadījumā pie notāra bērna māte nedodas, bet iesniedz pieteikumu rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļai pēc parādnieka deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav – pēc dzīvesvietas.

Savukārt, ja vienošanās par uzturlīdzekļiem noslēgta kā notariālais akts, kas ir izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā (nododams piespiedu izpildei), saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu, tad izpildu aktu izdos notārs, ievērojot noslēgtās vienošanās noteikumus. Tādējādi bērna mātei uzmanīgi vēlreiz jāpārlasa vienošanās, lai pārliecinātos, cik ilgi pieļaujams uzturlīdzekļu kavējums un vai šis kavējums jāpierāda, piemēram, ar bērna mātes konta izdruku. Vēršu uzmanību, ka vienošanās ir abu līdzēju (bērna vecāku) labprātīgi parakstīts un abpusēji saskaņots dokuments un par tā izpildes mehānismu vecāki ir jau iepriekš vienojušies – vienkāršoti sakot, vienošanās ir kā instrukcija, pēc kuras vadīties gan pašiem vecākiem, gan notāram.   

Atbildot uz konkrētajiem jautājumiem:

1) Pie notāra pēc izpildu dokumenta bērna māte var doties, kolīdz nokavēts vienošanās paredzētais samaksas termiņš. Piemēram, bērna tēvam uzturlīdzekļi jāsamaksā līdz kārtējā mēneša divdesmitajam datumam. Ja vienošanās neparedz, ka prasīt saistību piespiedu izpildi var, ja kavējums ilgst vairāk nekā noteiktais dienu skaits, tad divdesmit pirmajā datumā bērna māte dodas pie notāra un iesniedz notāram iesniegumu par saistības nodošanu piespiedu izpildei.

Iesniegumu iesniedz tam notāram, kurš taisījis notariālo aktu. Notariālo izpildu aktu notārs izdod triju darba dienu laikā no kreditora (bērna mātes) iesnieguma saņemšanas dienas.

2) Ar notāra izdoto notariālo izpildu aktu piedzinējs (bērna māte) dodas pie zvērināta tiesu izpildītāja un lūdz uzsākt izpildu lietu. Piedziņas izpilde notiek tāpat, kā tiesas sprieduma gadījumā.

3) Kā jau iepriekš minēts, vienošanās nosaka, kad un kādos gadījumos var prasīt saistību nodošanu piespiedu izpildei. Ja uzturlīdzekļi, piemēram, par 2018. gada jūliju 200 eiro bija jāsamaksā līdz 2018. gada 20. jūlijam, bet tie nav samaksāti, tad bērna māte var doties pieprasīt notāram notariālā izpildu akta izdošanu gada laikā, proti, līdz 2019. gada 20. jūlijam. Ja notariālā izpildu akta izdošana notāram par piemērā minēto 200 eiro piedziņu nav pieprasīta līdz 2019. gada 20. jūlijam, tad, sākot ar 2019. gada 21. jūliju, uzturlīdzekļu samaksu (saistības izpildi) par konkrēto periodu (2018. gada jūliju) un konkrēto summu (200 eiro) var prasīt, ceļot prasību tiesā vispārējā kārtībā. Ja nokavēts saistību nodošanas piespiedu izpildei noteiktais gada termiņš, likums vienkāršotu kārtību konkrētajai saistībai vairs neparedz, bet tas neattiecas uz turpmākajiem maksājumiem, ja tie tiek kavēti. Katram maksājumam var būt noteikts atšķirīgs saistību izpildes termiņš.

Lai par katrreizējo ikmēneša uzturlīdzekļu samaksas nokavējumu nebūtu jādodas pie notāra pēc notariālā izpildu akta, bērna māte var lūgt ierakstīt notariālajā izpildu aktā, ka uzturlīdzekļi piedzenami konkrētā summā katru mēnesi līdz bērna pilngadībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas