E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25261
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība
4
4

Ja persona tiek vajāta, ir jāvēršas policijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2022
Inga

Labdien! Man ir radusies tāda situācija, ka 2 gadu garumā mani terorizē persona. Policija vienmēr viņu attaisno, pat piedāvā man pamest mājas, lai es nebūtu šī cilvēka redzeslokā. Ko man darīt, ka pasargāt sevi un savu ģimeni?

A
atbild:
07. februārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Jums noteikti ir jāvēršas Valsts policijā (turpmāk: VP) ar iesniegumu. Valsts policijā personai ir tiesības vērsties jebkurā situācijā, ja persona uzskata, ka pret viņu ir izdarīts noziedzīgs nodarījums.

Jūsu aprakstītā situācija, iespējams, satur Krimināllikuma 132.1 panta noziedzīgā nodarījuma pazīmes, proti, par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Vajāšana ir atkārtota draudīga izturēšanās, kas attiecīgajai personai iedveš bailes, piemēram, tā var būt vairākkārtēja citas personas izsekošana, iesaistīšanās nevēlamā saskarsmē ar citu personu vai paziņošana citai personai par to, ka tā tiek novērota, kā arī fiziska sekošana vardarbības upurim, ierodoties viņa darbavietā, sporta vai izglītības iestādē, un sekošana personai virtuālajā vidē (tērzētavās, sociālo tīklu mājaslapās u. tml.).

Vēršoties policijā, būtiska šādās situācijās ir arī pierādījumu fiksēšana. Vēlams, lai apdraudētā persona fiksē sistemātiski izteiktos draudus, piemēram, saglabājot mobilajā telefonā īsziņas ar izteiktajiem draudiem vai jebkuru citu saraksti, kas liecinātu par to, ka persona tiek vajāta, kā arī fotografējot, piemēram, to, kā persona ierodas pie apdraudētās personas darbavietā, seko uz mājām u. tml.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas