E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25227
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pilnvarojums rīkoties ar nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2022
Iveta

Labdien! Ar dzīvesbiedru oficiāli precējušies neesam, ir kopīgs bērns. Pirms kāda laika iegādājāmies īpašumu. Tā kā dzīvesbiedram ir nenokārtotas parādsaistības un bērni no iepriekšējām attiecībām, īpašumu piekritu noformēt uz sava vārda. Tagad sapratu, ka nekāda kopdzīve mums tomēr nesanāks, un piedāvāju īpašumu pārrakstīt uz nu jau bijušo dzīvesbiedru, jo reāli īpašumā dzīvo viņš, es tur nekad neesmu dzīvojusi, lai gan esmu tur deklarējusies. Viņš atsakās un pieprasa ģenerālpilnvaru, lai var brīvi rīkoties ar nekustamo īpašumu. Ar ko man tas draud, ja viņam šādu pilnvaru izsniegšu? Man nav nekādu pretenziju attiecībā uz šo īpašumu, bet vai tas var man radīt kādas materiālās vai cita veida saistības?

A
atbild:
18. janvārī, 2022

Civillikuma 2289. pants noteic, ka ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu.

Pilnvarniekam var uzdot ne vien vest atsevišķas un noteiktas lietas (ar speciālpilnvaru), bet arī pārzināt visas pilnvarotāja lietas (ar universālpilnvaru), kā arī tikai zināmas šķiras lietas (ar ģenerālpilnvaru) (Civillikuma 2291. pants).

Jāpiebilst, ka jūs esat attiecīgā nekustamā īpašuma īpašniece, līdz ar to uz jums arī gulstas atbildība saistībā ar šī īpašuma izmantošanu (norēķini, civiltiesiskā atbildība par zaudējumu nodarīšanu trešajām personām u. c.)

Attiecīgi tas, kādā apjomā (pilnvarojuma veids un apjoms) sniegt pilnvarojumu trešajai personai, atkarīgs no uzticības pakāpes šai personai. Katrā ziņā pilnvarojuma izsniegšana jūsu aprakstītajā situācijā būtu vērtējama kritiski.

Ja jūsu bijušais dzīvesbiedrs vēlas šo īpašumu atsavināt, tad, bez šaubām, jums nezinot, var rasties neizdevīgi atsavināšanas noteikumi (no finansiālā aspekta), tādēļ jums būtu jābūt informētai par darbībām ar jūsu īpašumu. Pilnvarojuma gadījumā jums informācija var netikt sniegta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas