E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25223
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
12
1
12

Pašnodarbinātais, kas ir arī darba ņēmējs, veic iemaksas atkarībā no ienākumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2022
Oskars

Labdien! Esmu darba ņēmējs, par darbu saņemu algu, kas sasniedz summu, pēc kuras netiek piemērots diferencētais neapliekamais minimums. Paralēli šad tad piehalturēju, par ko nopelnu ne vairāk kā pāris tūkstošus gadā. Tā kā pēdējā laikā gandrīz visi, kam esmu sniedzis savus pakalpojumus ārpus pamatdarba, interesējas par iespēju apmaksu veikt oficiāli, apsveru iespēju reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs. Vai tad, ja mani ienākumi no saimnieciskās darbības (neskaitot darba algu pamatdarbā) nesasniegs 1500 eiro ceturksnī (vai 6000 eiro gadā), informējot VID, varēšu maksāt 10% sociālo nodokli un IIN no atlikušā?

A
atbild:
12. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir obligāts maksājums, ko par katru personu veic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Minimālais iemaksu  objekts ceturksnī ir 1500 eiro.

Ja persona ir darba ņēmējs un vienlaikus pašnodarbinātais, tad visi personas ienākumi tiks saskaitīti kopā un ņemti vērā, aprēķinot minimālās obligātās iemaksas.

Saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam paziņojumu par plānotajiem ienākumiem (ka tie būs mazāki par 1500 eiro ceturksnī vai 6000 eiro gadā) tad, ja vienlaikus nav darba ņēmējs. Un tādā gadījumā pašnodarbinātajam netiek aprēķināta piemaksājamā iemaksu summa un var veikt iemaksas no faktiskā ienākuma mēnesī.

Taču, ja esat darba ņēmējs, kura iemaksu alga ir vismaz 500 eiro mēnesī, un paralēli vēlaties reģistrēt saimniecisko darbību, tad kā pašnodarbinātais arī varēsiet veikt iemaksas no faktiskā ienākuma.

Pašnodarbinātais iemaksas veic reizi ceturksnī. Ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī ir mazāki par 500 eiro (minimālā alga valstī), jāveic 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Par to mēnesi, kad pašnodarbinātā ienākumi mēnesī ir 500 eiro vai lielāki, iemaksas jāveic 31,07% apmērā vismaz no 500 eiro. No summas, kas pārsniedz 500 eiro, jāmaksā 10% pensiju apdrošināšanai. 31,07% likmi var maksāt arī no visa ienākuma.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas