E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25195
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Kādi dokumenti jāiesniedz notāram dāvinājuma līguma sagatavošanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2022
Anna Rasma

Labdien! Situācija ir šāda: tēvs vēlas pārrakstīt (dāvinājums) savus īpašumus meitai. Īpašumi sastāv no dzīvojamās mājas, zemes un meža. Kādi dokumenti ir jāsagatavo, ejot pie notāra? Biju dzirdējusi, ka mežam ir jābūt ar aktuālu taksāciju, vai taisnība? Ja jā, kāpēc jābūt taksācijai, ja tiek veikts dāvinājums? Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Lai sagatavotu dāvinājuma līgumu, jāiesniedz zvērinātam notāram zemesgrāmatu akts/apliecība. Ja šis dokuments ir nozaudēts, nevajag satraukties, jo zvērināts notārs, taisot dāvinājuma līgumu, pārbaudīs informāciju par nekustamā īpašuma sastāvu, vērtību, īpašnieku, apgrūtinājumiem, atzīmēm par maksātnespēju, piedziņas vēršanu, aizliegumiem, ķīlas tiesību, ieskatoties Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā un Kadastra informācijas sistēmā. Vizītē pie zvērināta notāra detalizētāk izrunāsiet, kādus noteikumus iekļaut dāvinājuma līgumā.

Slēdzot līgumu, gan dāvinātājam, gan apdāvinātajam būs jāuzrāda zvērinātam notāram derīgs personu apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība).

Meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir jānodrošina, lai īpašumā vai tiesiskajā valdījumā tiktu veikta pirmreizēja meža inventarizācija, un dati jāiesniedz VMD, kurš tos uzglabā informācijas sistēmā Meža valsts reģistrs. Vismaz reizi 20 gados ir jāveic atkārtota meža inventarizācija, arī šie dati ir jāiesniedz VMD. Ieteiktu jautāt notāram, vai nepieciešama meža taksācija (ja nav pagājuši 20 gadi kopš iepriekšējās vai pirmreizējās taksācijas, tā noteikti nav jāveic), taču tā nepieciešama, lai noteiktu pilnīgu dāvināmā īpašuma vērtību, kā arī neatkarīgi no dāvinājuma meža taksācija īpašniekam ir jāveic vismaz reizi 20 gados.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas