E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25174
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai var atgūt pārmaksāto nodokli, ja gada laikā nav piemērots neapliekamais minimums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2022
Laine

Labdien! Aizmirsu iesniegt nodokļu grāmatiņu, līdz ar to netika aprēķināts neapliekamais minimums. Vai, iesniedzot to, var atgūt atpakaļ starpību jeb neizmaksāto neapliekamo minimumu, vai arī tas būs iespējams, tikai iesniedzot nodokļu deklarāciju? Paldies!

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja ienākumu gūšanas vietā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, algai līdz 1667 eiro mēnesī piemēro 20% iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja grāmatiņa nav iesniegta – 23%. Darba devējs šādā gadījumā nepiemēro neapliekamo minimumu.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, saņemsiet atpakaļ pārmaksāto nodokļa summu, ja gada laikā samaksāts lielāks nodoklis nekā likums gada ienākumam paredz, piemērojot attiecīgo likmi, diferencēto neapliekamo minimumu.

Algas nodokļa grāmatiņa ir dokuments, uz kura pamata darba devējs piemēro nodokļa likmi, neapliekamo minimumu un atvieglojumus. 

Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 96. punkts nosaka: darba devējs, pamatojoties uz fiziskās personas algas nodokļa grāmatiņā izdarītajiem ierakstiem par tiesību uz nodokļa atvieglojumu rašanos vai zušanu, veic taksācijas gada nodokļa pārrēķinu, ja nodokļa atvieglojums nav bijis piemērots par visu laiku no taksācijas gada sākuma līdz taksācijas gada beigām, par kuru personai ir bijušas uz to tiesības, vai ir bijis piemērots par ilgāku laiku, nekā personai ir bijušas uz to tiesības, un ietur papildus aprēķināto nodokli vai atmaksā par daudz ieturēto nodokli nākamajos taksācijas gada mēnešos pēc nodokļa grāmatiņā izdarīto ierakstu par tiesībām uz nodokļa atvieglojumiem aktualizēšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas