E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25161
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Vai pusaudzis var dzīvot atsevišķi no vecākiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2022
Kirils

Vai 14 gadus veca persona var dzīvot bez uzraudzības, ja dzīvesvieta pieder šīs personas vecākiem un ir dota vecāku atļauja?

A
atbild:
07. februārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar ANO Bērnu tiesību konvencijas 1. pantu par bērnu tiek uzskatīts ikviens cilvēks, kas nav sasniedzis 18 gadu vecumu, ja vien saskaņā ar attiecīgiem tiesību aktiem pilngadība neiestājas agrāk.

Latvijā persona kļūst par pilngadīgu, sasniedzot 18 gadu vecumu, bet likums paredz arī izņēmumus. Saskaņā ar Civillikuma 220. pantu izņēmuma gadījumos un sevišķi svarīgu iemeslu dēļ, kad nepilngadīgā aizbildņi un tuvākie radinieki apliecina, ka viņš uzvedas nevainojami un spēj patstāvīgi aizsargāt un aizstāvēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus, nepilngadīgo var izsludināt par pilngadīgu arī pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, bet ne agrāk, kamēr viņš sasniedzis pilnus sešpadsmit gadus.

Tātad izņēmumu gadījumā, ja ir sevišķi svarīgi iemesli, persona, kas ir sasniegusi 16 gadu vecumu, var tikt izsludināta par pilngadīgu. 14 gadu vecumu sasniegusi persona nevar tikt izsludināta par pilngadīgu.

Līdz bērna pilngadības sasniegšanai viņa likumiskie pārstāvji ir bērna vecāki.

Pats bērns, piemēram, nevar noslēgt īres līgumu, jo viņam trūkst rīcībspējas (Civillikuma 1408. pants), kārtot jautājumus medicīnas iestādēs utt. Piemēram, saskaņā ar Pacientu tiesību likuma 13. panta trešo daļu, ja nepilngadīgs pacients (no 14 gadu vecuma) atsakās dot savu piekrišanu ārstniecībai, bet ārsts uzskata, ka ārstniecība ir šā pacienta interesēs, piekrišanu ārstniecībai dod nepilngadīgā pacienta likumiskais pārstāvis.

Ja bērns, piemēram, izdara administratīvo pārkāpumu, nepilngadīgās personas pārstāvis var būt viens no likumiskajiem pārstāvjiem: vecāki, aizbildņi, audžuģimene, bērnu aprūpes iestādes pilnvarota persona (saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 55. panta pirmās daļas 1. punktu). Un saskaņā ar šā likuma 40. panta otro daļu pie atbildības saucamā fiziskā persona piedalās administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanā personiski (nepilngadīgā persona – ar pārstāvja līdzdalību).

Līdz ar to bērnam var rasties dažādas problēmsituācijas, kuras bez vecākiem nebūs iespējams atrisināt.

Tāpat vecākiem jāpilda likumā noteiktie pienākumi – saskaņā ar Civillikuma 177. pantu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu. Ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle. Rūpes par bērna mantu nozīmē gādību par bērna mantas uzturēšanu un izmantošanu tās saglabāšanai un vairošanai.

Ja vecāki nepilda savus pienākumus, viņiem var iestāties atbildība – piemēram, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 85. pantu par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu vecākiem, personai, kuras aprūpē bērns ir nodots ar bāriņtiesas lēmumu, vai personai, kura nodrošina bērna īslaicīgu aprūpi, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrdesmit divām naudas soda vienībām.

Atbildes uz līdzīgiem jautājumiem var izlasīt portālā šeit un šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas