E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20787
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Vai nepilngadīgais var uzsākt patstāvīgu dzīvi atsevišķi no vecākiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2020
Keita

Vai nepilngadīgs bērns, kuram ir vairāk par 16 gadiem, var aiziet no vecākiem un sākt patstāvīgu dzīvi?

A
atbild:
06. novembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Līdz pilngadības sasniegšanai vecāki rūpējas par bērnu un viņa mantu un bērns šajā laikā ir vecāku aizgādībā.

Tātad – līdz pilngadībai vecāki pārstāv bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Nepilngadīgais nevar noslēgt darījumus – piemēram, noslēgt īres līgumu uz sava vārda, lai dzīvotu atsevišķi no vecākiem. Jo saskaņā ar Civillikuma 1405. pantu, lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai; pretējā gadījumā darījums nav spēkā. Un saskaņā ar Civillikuma 1408. pantu rīcībspējas trūkst nepilngadīgajiem.

Tāpat saskaņā ar Civillikuma 187. pantu, īstenojot tiesības noteikt bērna dzīvesvietu, vecāki var atprasīt bērnu no jebkuras trešās personas. Šīs vecāku tiesības var ierobežot, ja bāriņtiesa atzīst, ka ir faktiski šķēršļi, kas vecākiem liedz iespēju īstenot aizgādību (203. p.).

Tātad vecāki ir tiesīgi atprasīt savu bērnu no trešajām personām un atgriezt bērnu viņa dzīvesvietā.

Saskaņā ar Civillikuma 220. pantu izņēmuma gadījumos un sevišķi svarīgu iemeslu dēļ, kad nepilngadīgā aizbildņi un tuvākie radinieki apliecina, ka viņš uzvedas nevainojami un spēj patstāvīgi aizsargāt un aizstāvēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus, nepilngadīgo var izsludināt par pilngadīgu arī pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, bet ne agrāk, kamēr viņš sasniedzis pilnus sešpadsmit gadus.

Un saskaņā ar Civillikuma 221. pantu pilngadību pirms termiņa (220. p.) piešķir attiecīgā bāriņtiesa, kuras lēmumu apstiprina tiesa. Par pilngadīgu uzskatāma persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma.

Tātad nepilngadīgu var izsludināt par pilngadīgu, vēršoties bāriņtiesā, ar nosacījumu, ka viņš sasniedzis 16 gadu vecumu, uzvedas nevainojami, spēj patstāvīgi aizsargāt un aizstāvēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus (ko apliecina viņa aizbildņi un tuvākie radinieki).

Tāpat par pilngadīgu uzskatāma persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, bet ir stājusies laulībā likumā paredzētajā kārtībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas