E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20429
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Vai bērns 17 gadu vecumā var dzīvot atsevišķi no vecākiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2020
Nikola

Vai 17 gadus veca persona var dzīvot bez uzraudzības, ja dzīvesvieta pieder šīs personas vecākiem un ir dota vecāku atļauja?

A
atbild:
21. septembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu. Ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle. Rūpes par bērna mantu nozīmē gādību par bērna mantas uzturēšanu un izmantošanu tās saglabāšanai un vairošanai.

Tātad līdz pilngadības sasniegšanai vecāki rūpējas par bērnu un ir tiesīgi noteikt bērna dzīvesvietu. Ja vecāki ir nolēmuši, ka 17 gadus vecs bērns ir pietiekami patstāvīgs un ir spējīgs par sevi parūpēties, tad likums neaizliedz šādam bērnam dzīvot vecāku īpašumā bez vecāku pastāvīgas klātbūtnes.

Ja bērns vēlas pats sevi pārstāvēt personiskajās un mantiskajās attiecībās, tad jāatceras, ka rīcībspēju (spēju slēgt darījumus, stāties tiesiskajās attiecībās utt.) bērns iegūst, sasniedzot pilngadību.

Ja bērns uzvedas nevainojami un ir patstāvīgs (spēj pats par sevi rūpēties), tad nepilngadīgo var izsludināt par pilngadīgu arī pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, bet ne agrāk, kamēr viņš sasniedzis pilnus sešpadsmit gadus (saskaņā ar Civillikuma 220. pantu).

Saskaņā ar Civillikuma 221. pantu pilngadību pirms termiņa (220. p.) piešķir attiecīgā bāriņtiesa, kuras lēmumu apstiprina tiesa. Par pilngadīgu uzskatāma persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas