E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25069
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
5
1
5

Kādi nodokļi jāmaksā, strādājot attālināti pie ārvalsts darba devēja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2021
Aivis

Labdien! Plānoju uzsākt darbu uzņēmumā Somijā. Darbu veikšu attālināti, fiziski atrodoties Latvijā. Darba devējs piedāvā un, kā noprotu, likumiski drīkst mani pieņemt darbā Somijas uzņēmumā kā līdztiesīgu darbinieku. Kā notiks nodokļu nomaksa, ja fiziski atrodos Latvijā? Vai varu pieprasīt pārmaksas atmaksu, ja nomaksātā summa Somijā pārsniedz Latvijā nomaksāto ekvivalentu? Vai tiek rēķinātas sociālās iemaksas Latvijā? Paldies!

A
atbild:
25. janvārī, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ņemot vērā, ka algotu darbu Somijas darba devēja labā veiksiet attālināti, atrodoties Latvijā, iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāmaksā Latvijā. Ja Somijā gūtai darba algas daļai ir piemērots nodoklis Somijā, tad Latvijā šī ienākuma daļa ir atbrīvojama no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. No Latvijas budžeta netiek atgriezti citā valstī samaksātie nodokļi.

Lai veiktu nodokļu samaksu Latvijā, ir pieejami šādi risinājumi:

  • Somijas darba devējs noslēdz darba līgumu, rakstiski vienojoties, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli maksāsiet pats Latvijā (tādējādi jums pārskaita summu arī nodokļu samaksai), bet jūs reģistrējaties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja ārvalstnieka, deklarējiet ienākumu un maksājiet nodokļus Latvijā (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli – reizi ceturksnī);
  • Somijas darba devējs reģistrējas kā darba devējs Latvijā, deklarē jūsu ienākumu un maksā par jums katru mēnesi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā.

Ja Somijā nepieciešami pierādījumi par nodokļu rezidences statusu Latvijā, jūs varat saņemt:

  • Latvijas rezidenta apliecību, ko izsniedz VID attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokli;
  • A1 sertifikātu, ko izsniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra attiecībā uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas