E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25051
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja tiek liegta saskarsme, aizbildinoties ar bērna viedokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2021
Dainis

Tiesas spriedums ir jau no 2018. gada maija. Tiesas spriedumā ir punkts par saskarsmes kārtību, kurā ir atslēgas vārds: ņemot vērā bērna viedokli. Bērnu māte sistemātiski noskaņo bērnus pret mani. Ir reizes, kad kāds no bērniem nenāk uz tikšanos, jo ir ietekmējies no mātes propagandas, un tiek paziņots, ka tas ir bērnu viedoklis. Man ir divas dvīņu meitenes, 5 gadus vecas, starp mums ir 260 km attālums. Kā mēs zinām, bērni šādā vecumā ir viegli ietekmējami no pieaugušo puses. Vai ir kāds vecums, no kura varētu nopietni ņemt bērnu viedokli vērā (kā piemērs: 12 gadi), tieši uz saskarsmes lietu? Vai ir kādi citi juridiski ieteikumi, kā panākt, lai bērniem tomēr būtu jābrauc tikties ar tēvu saskarsmes dienā?

A
atbild:
25. janvārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Bērnam ir tiesības uzturēt attiecības ar vecāku, bet nav šāda pienākuma. To nosaka Civillikuma 181. panta pirmā daļa, proti, bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Bērnam pret viņa gribu nedrīkst uzspiest tikties ar vecāku, jo tas var tikt vērtēts kā emocionālā vardarbība pret bērnu. Līdz ar to bērna viedokli šādos jautājumos ir jāņem vērā un jārespektē.

Civillikumā ir pants par paternitāti, kurā ir norādīts bērna vecums 12 gadi: no šī vecuma nepieciešama bērna piekrišana paternitātes atzīšanai (Civillikuma 155. panta septītā daļa). Tāpēc dažreiz cilvēki uzskata šo vecumu par tādu kā sākumpunktu, no kura bērns jau spēj formulēt savu viedokli. Bet katrs gadījums ir individuāls un daži bērni jau sākumskolas vecumā (atbilstoši savam vecumam un brieduma pakāpei) spēj formulēt un izteikt savu viedokli. Vairāk par to, no kura vecuma var noskaidrot bērna viedokli, var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Ja ir aizdomas par to, ka bērns ir ietekmēts no mātes puses un ka bērnu noskaņo pret tēvu, var vērsties bāriņtiesā ar iesniegumu par iespējamu bērna noskaņošanu un saskarsmes liegšanu (aizbildinoties ar to, ka to nevēlas bērns). Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 16. panta 4. punktu bāriņtiesai ir šādas tiesības: uzaicināt personas uz pārrunām un pieprasīt no tām paskaidrojumus par bērna vai aizgādnībā esošās personas personisko un mantisko tiesību aizsardzību.

Tātad bāriņtiesa var uzaicināt bērnu māti un veikt pārrunas ar viņu, tostarp izskaidrojot, ka tēvam ir tiesības tikties un komunicēt ar bērniem.

Tāpat var vērsties pie ģimenes un bērnu psihologa, konsultācijā uzdodot jautājumu, vai māte bērnu ir vai nav noskaņojusi pret tēvu. Psihologs atbilstoši savai kompetencei var sagatavot izziņu ar informāciju par šo jautājumu. Šāda izziņa vēlāk var tikt izmantota, piemēram, kā pierādījums bāriņtiesā vai tiesā.

Ja spriedums (kas ir stājies spēkā) daļā par saskarsmi netiek pildīts labprātīgi, var vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un uzsākt sprieduma piespiedu izpildi. Vairāk par to, kā to izdarīt, var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas