E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25011
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kā saņemt trešo pušu piekrišanu būvprojektam, ja kaimiņš ir miris

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2021
Ilze

Ko darīt situācijā, ja vēlas saskaņot būvprojekta risinājumus (žoga nomaiņu uz zemesgabala robežas un esošas palīgēkas, kas atrodas tuvāk nekā 4 m no zemesgabala robežas, pārbūvi), taču nav, ar ko tos skaņot? Kaimiņu NĪ īpašnieks nomiris, taču tā mantinieki (divi dēli) nav nokārtojuši mantojuma tiesības jau vairākus gadus un pašlaik nav fiziski, ar ko saskaņot plānoto būvniecību. Ko darīt šādā situācijā, ja nevar saņemt trešo pušu saskaņojumus, lai būvprojektu iesniegtu būvvaldē? Vai sanāk, ka kaimiņu neizdarību dēļ neko nedrīkst darīt? Vai ir cits veids, kā saņemt saskaņojumu?

A
atbild:
12. janvārī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Būtu ieteicams sazināties ar būvvaldi un noskaidrot, vai konkrētajos apstākļos saskaņojumu var parakstīt mirušās personas mantinieki, pirms tie ir ieguvuši īpašuma tiesības uz blakus nekustamo īpašumu, un kādi papildu dokumenti jāiesniedz. Praksē ir gadījumi, kad būvvaldei pietiek ar to, ka saskaņojumu paraksta mantinieki un tiek iesniegts mirušās personas miršanas apliecība. Citādā ziņā normatīvie akti neparedz jūsu konkrētajai un līdzīgām situācijām, kur mantinieku vilcināšanas dēļ nav iespējams noregulēt kādu tiesisku jautājumu, risinājumu.

Ja mantojums vēl nav atklājies, tad pastāv iespēju to izdarīt, lai sāktu tecēt termiņš, kurā mantinieki var pieteikties mantojumam. Ja neviens mantinieks noteiktajā termiņā nepieteiksies, tad atbilstoši Notariāta likuma 306. pantam mantojuma lieta tiks izbeigta un mantojamā manta tiks atzīta par bezmantinieku mantu, kas saskaņā ar Civillikuma 416. pantu piekrīt valstij.

Saskaņā ar Notariāta likuma 294. pantu izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kas pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori. Ja jūs neietilpstat minēto personu lokā, tad, iespējams, ir kāda cita jums zināma persona, kas ietilpst, piemēram, mirušā īpašnieka kreditors. Savukārt, ja mantojums jau ir atklājies, tad būtībā jāgaida, kad notecēs termiņš, lai pieteiktos uz mantojumu.

Ja mantojuma lieta ir pabeigta, bet mantinieki īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu vēl nav nostiprinājuši zemesgrāmatā, tad būtībā risinājumu nav, jo normatīvajos aktos nav noteikts termiņš šādu darbību veikšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas