E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24915
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kad summētā darba laika darbiniekam rodas virsstundas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2021
Kaspars

Labdien! Par virsstundu apmaksu. Strādāju maiņu darbu, summēto darba laiku ar trīs mēnešu uzskaites periodu. Pieņemsim, ka ik mēnesi ir 160 darba stundas. Pirmajā nostrādāju 150, otrajā man ir 140, bet pēdējā paredzētas 190 stundas. Otrajā mēnesī man darba devējs pret manu gribu liek strādāt virsstundas pēc maiņas beigām, atsaucoties uz Darba likuma 136. panta 3. daļu. Es nostrādāju 6 stundas. Vai par šīm 6 stundām man būtu jāsaņem virsstundu piemaksa, un vai tai jābūt iekļautai otrā mēneša algā? Vai darba devējs ir tiesīgs 3. mēnesī noņemt 6 stundas, tādējādi neradot virsstundas kopējā periodā? Paldies.

A
atbild:
13. decembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par darbinieka nostrādātā laika precīzu uzskaiti ir atbildīgs darba devējs.

Ja jums darba līgumā ir nolīgts normālais darba laiks ar summētā darba laika uzskaiti, tad darba devējs pamatā nodrošina nodarbinātību atbilstoši attiecīgā mēneša darba stundām. Tas, kā zināms, katru mēnesi ir atšķirīgs un ir atkarīgs no mēneša dienu skaita un tajā iekrītošajām svētku dienām. Piemēram, 2021. gada janvārī – 160 h, martā – 184 h, augustā – 176 h, decembrī – 166 h.

Par virsstundu darbu  darbiniekam, kam nolīgta summētā darba laika organizācija, tiks uzskatīts tikai tas darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika. Ja jums ir noteikta summētā darba laika organizācija ar trīs mēnešu pārskata periodu, tad par virsstundām būs uzskatāmas tikai tās darba stundas, kuras darbinieks būs nostrādājis virs šo konkrēto trīs mēneša normālā darba laika stundu skaita.

Virsstundu apmaksu regulē Darba likuma 136. pants, paredzot, ka:

  • virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs viņam noteiktā normālā darba laika;
  • darbinieks un darba devējs par to vienojušies rakstveidā;
  • virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji astoņas stundas septiņu dienu periodā, ko aprēķina pārskata periodā, kas nepārsniedz četrus mēnešus;
  • vienlaikus ar vienošanos par virsstundu darbu vai norīkošanu to veikt darbinieks un darba devējs var vienoties, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, kā arī par šāda apmaksāta atpūtas laika piešķiršanas kārtību;
  • darbiniekam un darba devējam vienojoties, apmaksāto atpūtu par virsstundu darbu var pievienot ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Saskaņā ar Darba likuma 68. pantu par virsstundu darbu vai darbu svētku dienā nosakāma piemaksa ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Tādējādi darba devējs var virsstundu 100% dubultapmaksu aizstāt ar apmaksātu atpūtas dienu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas