E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24855
Lasīšanai: 4 minūtes
23
23

Individuālais komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziska persona

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2021
Zanda

Labdien! Ar ko atšķiras pašnodarbinātais no individuālā komersanta? Piemēram, ja es plānoju sniegt tulka pakalpojumus un vēlos sevi piereģistrēt. Kas man ir jāizvēlas: pašnodarbinātais vai individuālais komersants? Un cik daudz (kā aprēķināt) man būs jāmaksā nodoklis (cik saprotu, katru ceturksni), ja, piemēram, katru mēnesi saņemšu 600 eiro? Un kā aprēķināt, kad man ir jāveic maksājums, ja, piemēram, sākšu darbu no 1. decembra? Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka pašnodarbinātais ir gan fiziskā persona, kura reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, gan individuālais komersants.

Fiziskā persona kā saimnieciskās darbības veicējs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā. Vienlaikus ar saimnieciskās darbības reģistrāciju persona tiek reģistrēta arī kā pašnodarbinātā persona. Reģistrējot saimniecisko darbību VID, var izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākumu nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vai kļūt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju.

Individuālais komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziska persona.

Fiziskajai personai ir pienākums sevi ierakstīt komercreģistrā kā individuālo komersantu, ja tā atbilst kādai no šīm pazīmēm:

  • gada apgrozījums no veiktās saimnieciskās darbības pārsniedz 284 600 EUR;
  • tās veiktā saimnieciskā darbība atbilst komercaģenta darbībai (Komerclikuma 45. pants) vai māklera darbībai;
  • tās gada apgrozījums no saimnieciskās darbības pārsniedz 28 500 EUR, kā arī tā savas saimnieciskās darbības veikšanai vienlaikus nodarbina vairāk nekā piecus darbiniekus.

Fiziskā persona var sevi pieteikt ierakstīšanai komercreģistrā arī tad, ja tā neatbilst iepriekš minētajām prasībām. 

Uzņēmumu reģistrā ir izklāstīta informācija, kādi dokumenti un maksājumi nepieciešami individuālā komersanta reģistrācijai komercreģistrā.

Arī IK var izvēlēties starp diviem nodokļu režīmiem: maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vai mikrouzņēmumu nodokli, kas ietver sociālo apdrošināšanu.

Vispārējā nodokļu režīmā iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā reizi gadā, nākamajā gadā obligāti iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas deklarē un samaksā reizi ceturksnī par tiem mēnešiem, kuros gūti ienākumi. Ja ienākums mēnesī ir lielāks par 500 eiro, iemaksas aprēķina pēc 31,07% likmes. Obligāti pilnā likme jāmaksā no 500 eiro. No pārsnieguma summas var maksāt tikai 10% (pensiju apdrošināšanai).

Mikrouzņēmumu nodoklis (MUN) ir 25% no apgrozījuma (jeb ieņēmumiem), bet apgrozījuma daļai, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā, – 40%. MUN režīmā netiek ņemti vērā izdevumi, tie nav atskaitāmi.

MUN ietver gan sociālās iemaksas, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli. No samaksātā nodokļa 80% tiek pārskaitīti nodokļu maksātāja apdrošināšanas iemaksām, 20% ir IIN.

Plašāku informāciju par saimnieciskās darbības reģistrēšanu un nodokļu maksāšanas kārtību varat iegūt VID mājaslapā: sadaļās Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem un Saimnieciskās darbības veicēji.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 69 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas