E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24844
Lasīšanai: 3 minūtes

Kāpēc nevar saskaņot būvniecības ieceri

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2021
ANDRIS

Sakarā ar 05.11.2021. publicēto RD attīstības departamenta atbildi par būvniecības ieceres trešo personu saskaņojumiem lūdzu papildus paskaidrot, kā jārīkojas īpašniekiem, kuri vēlas ierīkot uz savas zemes kanalizācijas pieslēgumu Rīgas pilsētas tīklam saskaņā ar MK obligāti noteikto termiņu (līdz 2023. gada 31. decembrim), bet pieguļošās zemes īpašnieks atsakās saskaņot šo būvniecības ieceri, jo tās rezultātā šim īpašumam radīsies 2 metru šī pieslēguma kanalizācijas aizsargjoslas zonas apgrūtinājums, kurš samazinās tā vērtību.

A
atbild:
25. novembrī, 2021
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Atbilstoši Aizsargjoslu likuma 33. panta otrajai daļai, ierosinot tādu objektu būvniecību (ierīkošanu), kuriem šā likuma 9., 13., 14.panta pirmajā daļā, 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 23.1, 23.2, 25., 26., 28., 30., 32., 32.1, 32.2, 32.3 un 32.4 pantā noteiktas aizsargjoslas, kā arī ierosinot šo objektu paplašināšanu, ja paredzēts, ka pēc tās aizsargjoslas aizņems jaunas zemes platības, objekta īpašnieks vai valdītājs attiecīgā objekta būvniecību (ierīkošanu) saskaņo ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju vai – normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos – informē zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju, uz kura nekustamo īpašumu attiecas aizsargjosla, kā arī vietējo pašvaldību par aizsargjoslu vai tās izmaiņām. Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek saskaņots objekts, kura aizsargjosla noteikta šā likuma 14. panta pirmajā daļā, 16., 17., 19. un 22. pantā un aizņems zemi, kas ir daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieku kopīpašums.

Savukārt Civillikuma 1039. pants paredz, ka īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tam nerastos nekāds zaudējums.

Ņemot vērā minētās tiesību normas, zemes gabalu apgrūtināt ar jaunu aizsargjoslu var tikai ar zemes gabala īpašnieka piekrišanu. Normatīvie akti neparedz iespēju nesaskaņot būvniecības ieceri ar zemes gabala īpašnieku, ja zemes gabals tiks apgrūtināts ar jaunu aizsargjoslu. Strīdi starp būvniecības ierosinātāju un zemes gabala īpašnieku risināmi civiltiesiskā kārtībā savstarpēji vienojoties, kā arī Civilprocesa likums paredz katrai juridiskajai un fiziskajai personai tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas