E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24726
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieks var prasīt, lai darba devējs izskaidro pieņemto lēmumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2021
Anita

Labdien! Lūdzu konsultāciju jautājumā par atvaļinājumu. Pēdējos gadus (kopš sākās Covid-19) nav bijis iespējams aiziet atvaļinājumā. Ir radusies situācija, ka man ir neizmantots atvaļinājums par laiku no 2018. gada novembra (mans individuālais gads ir no 1. novembra). Vai varu prasīt darba devējam, lai man piešķir atvaļinājumu par darba gadu no 01.11.2018.? Darbā apgalvo, ka es varu saņemt tikai atvaļinājumu par pēdējiem diviem gadiem: par periodu no 01.11.2019. un periodu no 01.11.2020. Pārējo neizmantoto (sakrāto) es varēšot saņemt, tikai aizejot no darba. Es saprotu, ka atvaļinājums nepazūd un par to man samaksās, kad iešu prom no darba, bet gribētos tomēr izņemt arī vecāko iekrāto atvaļinājumu: kā atvaļinājumu, nevis kaut kad, kad beigšu strādāt.

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 150. pantu tiesības ir prasīt atvaļinājuma piešķiršanu konkrētā apmērā, piemēram, četras kalendāra nedēļas vai divas kalendāra nedēļas.

Saņemot darbinieka iesniegumu par atvaļinājuma piešķiršanu, periodu, par kādu ikgadējo atvaļinājumu piešķirt, nosaka darba devējs, izvērtējot savā rīcībā esošo informāciju par darbinieka nodarbinātības periodiem un iepriekš izmantoto atvaļinājumu laiku. Proti, tā ir darba devēja kompetence un atbildība izdot rīkojumus saskaņā ar tiesisko regulējumu un iekšējo dokumentāciju.

Visi jautājumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām un ir neskaidri, jānoskaidro, vēršoties pie darba devēja. Proti, jums ir tiesības lūgt skaidrot darba devēja pieņemto lēmumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas