E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24636
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Biedru sapulces pilnvarojums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2021
Jānis Ozoliņš

Biedrības (biedrība Nr. 1) statūtos valdei ir noteikts pilnvarojuma termiņš, šis termiņš ir beidzies, un valdei nav tiesību pārstāvēt biedrību. Tiek sasaukta biedrības Nr. 1 biedru sapulce, kurā pilnvaro vienu no biedrības valdes locekļiem, kam beidzies pilnvaru termiņš, pārstāvēt biedrību Nr. 1. Šis biedrības Nr. 1 valdes loceklis pārpilnvaro citu personu. Šī pārpilnvarotā persona ierodas citas biedrības (biedrība Nr. 2) biedru sapulcē un vēlas pārstāvēt šajā biedru sapulcē biedrību Nr. 1, uzrādot biedrības Nr. 1 valdes locekļa izsniegto pilnvaru, bet neuzrādot nekādu citu dokumentu, tajā skaitā – neuzrādot biedrības Nr. 1 biedru sapulces lēmumu par pilnvaras izsniegšanu biedrības Nr. 1 valdes loceklim, kuram beidzies pilnvaru termiņš. Vai šāda biedrības Nr. 1 biedru sapulces izsniegtā pilnvara, kuras saņēmējs ir pārpilnvarojis citu personu pārstāvēt biedrību Nr. 1, ir derīga dalībai biedrības Nr. 2 biedru sapulcē, lai pārpilnvarotā persona būtu tiesīga piedalīties šajā biedrības Nr. 2 biedru sapulcē? Uzrādīta tiek tikai pilnvara, biedrības Nr. 1 biedru sapulces lēmums netiek uzrādīts. Judikatūrā šī jautājuma risinājums nav atrodams. Paldies!

A
atbild:
11. novembrī, 2021

Biedrību un nodibinājumu likuma 35. pants nosaka biedru sapulces (augstākā lēmējinstitūcija biedrībā) tiesības izlemt arī citus jautājumus, kuri saskaņā ar likumu vai statūtiem ir biedru sapulces kompetencē, kā arī pieņemt tādus lēmumus, kas ietilpst valdes un citu statūtos paredzēto institūciju kompetencē, ja statūtos nav noteikts citādi.

Biedrība ir juridiska persona (likuma 3. punkts), līdz ar to savu funkciju izpildes nodrošināšanas nolūkā tā var izdot pilnvaras.

Civillikuma 2289. pants noteic, ka ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu.

Civillikuma 2291. pants noteic, ka pilnvarniekam var uzdot ne vien vest atsevišķas un noteiktas lietas (ar speciālpilnvaru), bet arī pārzināt visas pilnvarotāja lietas (ar universālpilnvaru), kā arī tikai zināmas šķiras lietas (ar ģenerālpilnvaru). Tādējādi pilnvarojuma veidam un apjomam ir jābūt noteiktam paša pilnvarojuma aktā.

Lai atbildētu uz jūsu jautājumu, ir jāsaprot, vai pilnvarojums ir izdots ar vai bez pārpilnvarojuma tiesībām, kā arī kāds ir pilnvarojuma apjoms pilnvarotajai personai. Ja pilnvarojums ir izsniegts bez pārpilnvarojuma tiesībām – pārpilnvarotajam (citai personai) nav tiesību rīkoties biedrības Nr. 1 vārdā biedrības Nr. 2 biedru kopsapulcē.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas