E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24541
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Tiesības uz mirušas personas īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2021
Maija

Sveiki! Vēlējos uzzināt, kā var iegādāties zemi, ja zemes īpašnieks ir miris? Kur tālāk nonāk šī zeme, un kam pieder tiesības uz to?

A
atbild:
28. oktobrī, 2021

Tiesības uz mirušajai personai piederošo nekustamo īpašumu ir šīs personas mantiniekiem.

Ja mantinieki nav vai arī ir atraidījuši mantojumu, tad saskaņā ar Civillikuma 416. pantu mirušajai personai piederošais īpašums kā bezmantinieka manta piekrīt valstij.

Tas nozīmē, ka turpmākā rīcība ar šo nekustamo īpašumu būs atkarīga no tās personas ieskatiem, kura mantojuma lietas ievaros būs kļuvusi par minētā nekustamā īpašuma īpašnieku. Līdz ar to nepastāv garantētas iespējas iegādāties interesējošo nekustamo īpašumu (izņēmuma situācija var būt, ja nekustamais īpašums, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās procedūras, tiek atzīts par bezmantinieka mantu un piekrīt valstij, tad pastāv iespēja, ka nekustamais īpašums tiek izsolīts publiskā izsolē).

Papildus informēju, ka publiski pieejamo informāciju par nekustamo īpašumu, t. sk. par nekustamā īpašuma īpašnieku, ir iespējams noskaidrot zemesgrāmatā vai Valsts zemes dienesta datu un e-pakalpojumu portālā www.kadastrs.lv (maksas pakalpojumi).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas