E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24473
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kādus nodokļus maksā no saimnieciskās darbības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2021
Jūlija

Labdien! Lūdzu sniegt konsultāciju. Fiziskajai personai ir darba attiecības, darba līgums ar juridisko personu, SIA. Mēneša bruto atalgojums ir 600 EUR. Tādai pašai personai ir reģistrēts IK, kas darbojas jau 3 gadus (mēneša ienākumi nepārsniedz 50 EUR). Tā pati persona plāno no 01.10.2021. reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs, sava nekustāmā īpašuma iznomātājs, katra mēneša ienākumi: 100 EUR. Kādi nodokļi būs jāmaksā IK? Kādi nodokļi būs jāmaksā fiziskajai personai, sava nekustamā īpašuma iznomātājam? Kādas atskaites un deklarācijas jāsniedz? Kā veidojas IIN un soc. nodokļu apliekamā bāze gada griezumā? Kā aizpildīt gada IIN deklarāciju (nav skaidrs par attaisnotājiem izdevumiem), jo darba ņēmējs, IK īpašnieks, pašnodarbinātais ir viena un tā pati persona. Liels paldies par atbildēm.

A
atbild:
09. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pirms trim gadiem esat reģistrējis individuālo komersantu (IK), tad jau trīs gadus ir jāmaksā nodokļi tajā režīmā, ko esat izvēlējies: pašnodarbinātā vispārējos nodokļus no ienākumiem no saimnieciskās darbības (iedzīvotāju ienākuma nodoklis un pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) vai mikrouzņēmumu nodokli. Informācija par nodokļu režīmiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē: gan sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”, gan informācijā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Ja nekustamā īpašuma izīrētājs ir reģistrējis saimniecisko darbību, arī tad var izvēlēties maksāt vispārējos nodokļus no ienākumiem no saimnieciskās darbības (iedzīvotāju ienākuma nodoklis un pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) vai mikrouzņēmumu nodokli. Taču, izīrējot nekustamo īpašumu, var nereģistrēt saimniecisko darbību, bet maksāt tikai 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli no īres ieņēmumiem, paziņojot VID par īres līgumu piecu dienu laikā pēc tā noslēgšanas. Informācija par nodokļiem nekustamā īpašuma izīrētājiem ir izklāstīta sadaļā “Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”.

Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākumu nodokli maksā reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas ir jāmaksā reizi ceturksnī, iesniedzot pašnodarbinātā ziņojumu.

Mikrouzņēmumu nodokli maksā par ceturksni.

Ja, gūstot ienākumus no nekustamā īpašuma izīrēšanas, izvēlas nereģistrēt saimniecisko darbību un maksāt 10% nodokli, šie ienākumi jādeklarē un nodoklis jāsamaksā reizi gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas