E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24443
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kapsētu darbība tiek regulēta attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2021
Māris Ābele

Labdien! Lūdzu, informējiet, kā Latvijā iegūt kapavietas (vienkopus) sev, savai ģimenei un savai dzimtai. Vēlos, lai visi dzimtas piederīgie atdusētos vienkopus.

A
atbild:
12. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Kapsētu saimniecība Latvijā joprojām ir neskaidra un netiek valstiski reglamentēta. Kopš neatkarības atjaunošanas laikiem kapsētu izveide un uzturēšana ir uzticēta tikai un vienīgi pašvaldībām.

LV portāls jau 2018. gadā rakstīja, ka Valsts kontrole pēc revīzijas par pašvaldību kapsētu saimniecību Latvijā piedāvā vairākus risinājumus jomas sakārtošanai, savukārt Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija ir uzdevusi Ministru kabinetam sagatavot informatīvo ziņojumu par kapsētu saimniecības regulējumu, kas noteiktu vienotus pamatnoteikumus.

2020. gada 11. februārī Ministru kabinetā (MK) tika apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais informatīvais ziņojums par apbedīšanas nozares regulējuma pilnveidošanas nepieciešamību. VARAM rosināja izstrādāt vienotu tiesisko regulējumu (Apbedīšanas likumu), kas noteiktu pamatprincipus kapsētu ierīkošanas, uzturēšanas un apbedīšanas kārtībai pašvaldībās, vienlaikus ļaujot pašvaldībām specifiskos jautājumus noteikt atbilstoši vietējai situācijai un tradīcijām.

Jautājumā nav minēts, kurā pašvaldības teritorijā ir vēlme iegūt kapavietu. Tādējādi aicinām atbildi meklēt attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos, piemēram, Rīgā kapsētu darbību regulē Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas