E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24410
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bērna adopcija Latvijā, ja adoptējamā bērna dzimšanas fakts reģistrēts ārvalstī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2021
Inese

Labdien! Man bērns ir dzimis Vācijā, dzimšanas apliecībā tēvs nav rakstīts. Tagadējais partneris vēlas adoptēt bērnu, mums ir arī kopējais bērns. Kā tas notiek Latvijā, vai arī būs jākārto dokumenti ar Vācijas starpniecību?

A
atbild:
11. novembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 36. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina, pamatojoties uz likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu: par adopcijas apstiprināšanu, ja adopcija apstiprināta Civillikuma 171. pantā paredzētajā kārtībā. Un saskaņā ar šā panta otro daļu šā panta pirmajā daļā norādīto tiesas spriedumu bērna vecāki iesniedz Tieslietu ministrijai. Tieslietu ministrija var iegūt šo spriedumu, izmantojot Tiesu informācijas sistēmas datubāzi.

Tātad ar spēkā stājušos tiesas spriedumu tiek noregulēts jautājums par adopciju un, pamatojoties uz šādu spriedumu, tiek papildināts dzimšanas reģistra ieraksts attiecībā uz konkrētu bērnu. Spriedums ir iesniedzams Tieslietu ministrijā.

Savukārt, ja Latvijas Republikas tiesa pieņems spriedumu par adopcijas fakta apstiprināšanu, bet bērna dzimšanas fakts ir reģistrēts ārvalstī, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments šādu tiesas spriedumu izpildīt nevar.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 36. panta piektā daļa noteic, ka Rīgas valstspilsētas dzimtsarakstu nodaļa, pamatojoties uz adoptētāju iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, dzimšanas reģistra ierakstu sastāda atkārtoti, ja adoptējamā dzimšanas fakts reģistrēts ārvalstī.

Ja Latvijas valstspiederīgā bērna dzimšanas fakts tika reģistrēts ārvalstī, ir nepieciešams adoptētāja iesniegums un dzimtsarakstu nodaļas atzinums, lai sastādītu dzimšanas reģistra ierakstu atkārtoti. Jūs varat papildus iepazīties ar portālā iepriekš publicēto skaidrojumu par šo jautājumu “Paternitāti varēs reģistrēt arī ārvalstī dzimušajiem bērniem”, kas ir pieejams šeit.

Lai konkrētā situācija tiktu analizēta, pamatojoties uz personas rīcībā esošajiem dokumentiem, persona ir tiesīga saņemt konsultāciju vai juridisko palīdzību dokumentu sagatavošanas procesā pie jebkura jurista vai zvērināta advokāta, kas praktizē ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas