E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24402
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Piedalīšanas profesionālajā apmācībā un kvalifikācijas paaugstināšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2021
Ieva

Labdien! Vai man kā ārstniecības personai, kura ik pa laikam apmeklē dažādus kursus savas kvalifikācijas celšanai (bieži vien resertifikācijai), darba devējam ir jāraksta iesniegums par to, ka konkrēto dienu veltu nevis darbam, bet gan apmācībai (šodien tie var būt gan attālinātie semināri, gan klātienē)? Un vai darba devējam ir man jāpiešķir mācību atvaļinājums uz to 1 dienu vai 2 dienām ar darba samaksas saglabāšanu? Vai ir kāds maksimālais dienu skaits, ko šādiem mērķiem drīkst izlietot (Darba likumā ir minētas līdz 20 dienām, bet tas vairāk attiecas uz diplomdarbu rakstīšanu u. tml.).

A
atbild:
20. oktobrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likuma normas neregulē, cik bieži darba devējam būtu jānodrošina darbinieka profesionālā apmācība vai kvalifikācijas paaugstināšana. Savukārt Darba likuma 157. pantā noteiktais mācību atvaļinājums nav saistāms ar profesionālās pilnveides/kvalifikācijas celšanas kursiem, jo regulē darbinieka tiesības savienojot darbu ar mācībām iegūt izglītību – vispārējo vai profesionālo.

Par profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanas kursu apmeklēšanu darbiniekam ar darba devēju ir jāvienojas. Ja darba devējs nosūta darbinieku uz profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanas kursiem, tad darba devējam saskaņā ar Darba likuma 96. panta pirmo daļu jāsedz ar apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītie izdevumi.

Ja profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi uzskatāmi par tādiem, kas atbilstoši apstākļiem ir saistīti ar darbinieka veicamo darbu, taču šādai profesionālajai apmācībai vai kvalifikācijas paaugstināšanai (darbinieka konkurētspējas pilnveidošana) nav noteicoša nozīme nolīgtā darba izpildei, darba devējs un darbinieks atbilstoši Darba likuma 96. pantā ietvertajam regulējumam var slēgt atsevišķu vienošanos par darbinieka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu un ar to saistīto izdevumu atlīdzināšanu.

Ja darba devējs nepiekrīt darbinieka nosūtīšanai uz profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas kursiem, tad darbinieks var lūgt darba devējam piešķirt atvaļinājumu ar darba samaksas saglabāšanu vai bez tās un izmantot atvaļinājuma laiku pēc sava ieskata, tāpat arī apmeklēt kursus ārpus nolīgtā darba laika.

Atbilstoši Darba likuma 74. pantam darba devējam ir pienākums izmaksāt noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks:

  • pamatojoties uz attiecīgu darba devēja rīkojumu, veic veselības pārbaudi ārstniecības iestādē;
  • iepriekš par to paziņojot darba devējam, ārstniecības iestādē nodod asinis vai asins komponentus;
  • pamatojoties uz attiecīgu darba devēja rīkojumu, darba laika ietvaros piedalās profesionālajā apmācībā vai kvalifikācijas paaugstināšanā.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas