E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24380
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Valsts pārvaldes iestādēm ir jāievēro labas pārvaldības princips

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2021
Olegs

Vai izmeklēšanas iestādēm jāievēro Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. panta piektajā daļā nostiprinātais labas pārvaldības princips kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā?

A
atbild:
18. oktobrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma (turpmāk: likums) 10. panta piektajai daļai valsts pārvalde savā darbībā ievēro labas pārvaldības principu. Tas ietver atklātību pret privātpersonu un sabiedrību, datu aizsardzību, taisnīgu procedūru īstenošanu saprātīgā laikā un citus noteikumus, kuru mērķis ir panākt, lai valsts pārvalde ievērotu privātpersonas tiesības un tiesiskās intereses.

Saskaņā ar 2005. gada 18. janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 46 1. pantā noteikto Valsts policija ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas atbilstoši kompetencei īsteno valsts politiku noziedzības apkarošanas un sabiedriskās kārtības un drošības aizsardzībā, kā arī personu tiesību un likumīgo interešu aizsardzībā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 26. panta pirmo daļu pilnvaras veikt kriminālprocesu valsts vārdā ir tikai Kriminālprocesa likumā noteikto iestāžu amatpersonām, kurām tās piešķirtas sakarā ar šo personu ieņemamo amatu, iestādes vadītāja rīkojumu vai kriminālprocesa virzītāja lēmumu. 

Tātad izmeklēšanas iestādes Valsts pārvaldes iestādes likuma izpratnē ir publiskas personas orgāns: institūcija vai amatpersona, kuras kompetence un tiesības tieši paust publiskas personas tiesisko gribu ir noteiktas attiecīgās publiskās personas juridiskajā pamataktā vai darbību reglamentējošajā likumā, tostarp uz izmeklēšanas iestādēm ir attiecināmi Valsts pārvaldes principi, tai skaitā labas pārvaldības princips.    

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas