E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24357
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesisko attiecību izbeigšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2021
KK

Labdien! No 2. augusta tika izbeigtas dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesiskās attiecības ar “Rīgas namu pārvaldnieku”. Pieņemšanas un nodošanas akta sastādīšanas dienā (02.08.2021.) tika nodota lietvedība. Neizlietotie finanšu līdzekļi netika nodoti pieņemšanas un nodošanas akta dienā, bet pēc saziņas ar “Rīgas namu pārvaldnieku” tika pieprasīts iesniegums rakstiskā formā ar jaunās biedrības valdes locekļu parakstiem par neizlietoto finanšu līdzekļu atgūšanu, kas tika nosūtīs “Rīgas namu pārvaldniekam” 16.08.2021. Atbilde uz šo iesniegumu tika saņemta 10.09.2021., kurā tika minēts, ka pārskats par neizlietotajiem finanšu līdzekļiem tiks sagatavots un nosūtīts līdz 30.09.2021. un naudas līdzekļi tiks pārskaitīti uz biedrības kontu piecu darba dienu laikā. Šobrīd ir 01.10.2021., bet lēmums un finanšu līdzekļi nav saņemti. Vai uz šo gadījumu neattiecas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12. panta 3. daļas 3. punkts?

A
atbild:
11. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Una Grenevica, Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12. panta trešā daļa nosaka: izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, tostarp šā likuma 17.1 panta pirmajā daļā minētajā gadījumā (pārvaldīšanas uzdevuma atsaukšana), pārvaldniekam ir pienākums mēneša laikā, ja pārvaldīšanas līgumā nav noteikts citādi, ar nodošanas un pieņemšanas aktu nodot dzīvojamās mājas īpašniekam:

  • saskaņā ar šā panta otro daļu viņam nodoto lietvedību;
  • ieņēmumu un izdevumu pārskatu līdz nodošanas un pieņemšanas aktā norādītajai dienai;
  • neizlietotos uzkrājumus (mantu, finanšu līdzekļus, tajā skaitā naudu u. c.) līdz nodošanas un pieņemšanas akta parakstīšanas dienai;
  • pārvaldīšanas laikā par dzīvojamās mājas īpašnieka līdzekļiem iegūto mantu un pārvaldniekam valdījumā vai lietošanā nodoto mantu;
  • uz pārvaldīšanas uzdevuma pamata iegūtās dzīvojamās mājas īpašnieka saistības;
  • citas saistības un lietas saskaņā ar pārvaldīšanas līguma noteikumiem.

Savukārt šā panta 4. daļa nosaka: ja, izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, ir strīds starp dzīvojamās mājas īpašnieku un pārvaldnieku par saistību un lietu pārņemšanu, līdzēju pienākums ir sastādīt domstarpību protokolu, norādot tajā savus viedokļus un to pamatojumu. Šādā gadījumā nodošanas un pieņemšanas aktu sastāda par lietām un saistībām, par kurām nav strīda.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi” (izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. panta ceturto daļu) 28. punkts nosaka: ja dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības pārņem dzīvokļu īpašnieki, tad pārvaldnieks nodod dzīvokļu īpašniekiem: iekasētos, bet uzturēšanas darbu veikšanai neizmantotos maksājumus par turpmākajos periodos obligāto pārvaldīšanas darbību ietvaros veicamajiem dzīvojamās mājas uzturēšanas darbiem, kā arī iekasēto, bet obligāto pārvaldīšanas darbību nodrošināšanai neizmantoto pārvaldīšanas izdevumu daļu.

Sīkāku situācijas apstākļu noskaidrošanai ieteicams sazināties ar SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas