E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24321
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Atbildīgās uzraudzības iestādes noteikšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. septembrī, 2021
Olegs

Ja kādā citā Eiropas Savienības valstī (Īrijas Republikā) reģistrēts uzņēmums ir pārkāpis Latvijas iedzīvotāju datu aizsardzības tiesības, kur jāiesniedz VDAR sūdzība?

A
atbild:
26. oktobrī, 2021

Saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 55. panta 1. punktu katra uzraudzības iestāde savas dalībvalsts teritorijā ir kompetenta pildīt tai uzticētos uzdevumus un īstenot pilnvaras, kuras tiek piešķirtas saskaņā ar šo regulu. Tādējādi citā ES dalībvalstī reģistrēta pārziņa darbību kontrolē (uzrauga) tā reģistrācijas valsts uzraudzības iestāde.

Regulas 56. panta:

  • 1. punkts nosaka, ka, neskarot 55. pantu, galvenās uzņēmējdarbības vietas vai pārziņa, vai apstrādātāja darbības vietas uzraudzības iestāde ir kompetenta rīkoties kā vadošā uzraudzības iestāde attiecībā uz minētā pārziņa vai apstrādātāja veiktu pārrobežu apstrādi saskaņā ar 60. pantā paredzēto procedūru;
  • 2. punkts nosaka, ka, atkāpjoties no 1. punkta, ikviena uzraudzības iestāde ir kompetenta izskatīt tai iesniegto sūdzību vai iespējamo šīs Regulas pārkāpumu, ja lietas priekšmets attiecas vienīgi uz uzņēmējdarbības vietu tās dalībvalstī vai būtiski ietekmē datu subjektus vienīgi tās dalībvalstī.

Tādējādi datu subjekts var vērsties arī Latvijas uzraudzības iestādē (par konstatēto pārkāpumu). Pēc tam uzraudzības iestādes savstarpēji sadarbojas un sniedz viena otrai palīdzību saskaņā ar Regulas 60. un 61. pantu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 75 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas