E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24292
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Parādsaistības var ietilpt laulāto kopmantā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. septembrī, 2021
A. K.

Ar vīru taisāmies šķirt laulību, kuras laikā vīrs ir ņēmis daudz nebanku kredītus uz sava vārda (gan sadzīves vajadzībām, gan izklaidēm). Vai viņam ir tiesības sūdzēt mani tiesā un pieprasīt man atmaksāt kredītus?

A
atbild:
15. janvārī, 2022

Ja jūs ar vīru nevarat vienoties par kopīgās mantas sadali un bērnu aizgādību, tad laulības šķiršanu un mantas sadali var pieprasīt tiesas ceļā.

Civillikuma 89. panta otrā daļa noteic, ka viss, ko laulības laikā iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās (uz pusēm).

Būtiski uzsvērt, ka laulāto kopīgajā mantā ietilpst arī laulāto prasījumi un saistības.

Tas nozīmē: neskatoties uz to, ka aizdevums ir noformēts tikai vīra vārda, ja tas tika ņemts ar mērķi, piemēram, iegādāties mantu laulāto kopīgām vajadzībām, tad minētās saistības var tikt uzskatītas par laulāto kopmantu.

Savukārt par kredītsaistībām, kas izmantotas tikai vīra vajadzībām, jums nav pienākuma maksāt (izņemot, ja aizdevuma ņēmēji esat abi ar vīru vai arī esat, piemēram, galvotāja).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas