E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24281
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Piespiedu izpildes līdzekļi piedziņas procesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Leila

Labdien! Man ir 300 EUR parāds, ko regulāri apmaksāju ar minimālo summu, jo man nebija darba visu krīzes laiku, šobrīd kavēju maksājumu 12 dienas. Man nobloķēja kontu par 512 EUR bez jebkādām iepriekšējām e-pasta vēstulēm no kreditora puses, un lieta ir nonākusi tiesu izpildītāja rokās. Kreditoriem divas nedēļas iepriekš biju ziņojusi, ka līdz šim man nebija darba un tagad ir, tāpēc no oktobra varēšu maksāt lielāku summu. Vai drīkst tā bloķēt kontu bez iepriekšējas brīdināšanas? Vai tas sabojās manu kredītvēsturi?

A
atbild:
24. septembrī, 2021

Ja lieta ir nonākusi pie zvērināta tiesu izpildītāja, tad tiesu izpildītājs piedziņas procesā piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kas ir norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā: piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Civilprocesa likuma 555. panta septītās daļas 2. punkts noteic, ka tiesu izpildītājs jebkurā procesa stadijā var: apķīlāt parādnieka mantu, tostarp apķīlāt naudas līdzekļus un noguldījumus kredītiestādē vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, naudas līdzekļus, kas pienākas no citām personām, vai mantu, kas atrodas pie citām personām.

Tiesu izpildītajam nav pienākuma brīdināt parādnieku par to, ka tiks apķīlāts viņa bankas konts.

Tiesu izpildītājs kontu apķīlā saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta normām: (1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (250 eiro vai 500 eiro atkarībā no parādsaistību veida).

(6) Parādniekam – fiziskajai personai – ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā tam saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteiktajā apmērā.

Kamēr parādnieka konts ir bloķēts, persona var ar pasi vai ID karti izņemt skaidrā naudā filiālē 250 vai 500 eiro atkarībā no parādsaistību veida mēneša ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas