E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24223
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja atbildētājam nav līdzekļu, ar kuriem atlīdzināt morālo kaitējumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2021
Dzintars

Kas notiek situācijā, kad civillietā konkrētai personai piespriež materiāli atlīdzināt morālo kaitējumu cietušajam, bet šai personai nav līdzekļu, lai kompensāciju cietušajam samaksātu?

A
atbild:
22. septembrī, 2021

Ja nav līdzekļu, ar kuriem atlīdzināt tiesas nolēmumā norādīto summu pieteicējam, atbildētājam ir iespēja vienoties ar pieteicēju par parāda atmaksas grafiku.

Citādi, pēc Civilprocesa likumā noteiktā, pieteicējam ir iespēja vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja, kas arī tad tālāk veiks darbības parāda piedziņai no atbildētāja. To ir iespējams izdarīt 10 gadu laikā no tiesas vai tiesneša nolēmuma spēkā stāšanās dienas, ja likumā nav noteikti citi noilguma termiņi. Zvērinātu tiesu izpildītāju kontakti ir pieejami šeit.

Proti, nolēmuma rezultatīvajā daļā tiesa norāda, kam un kādā apmērā jāmaksā izdevumi, ja tie netiek labprātīgi samaksāti, un tos piedzen noteiktā kārtībā.

Taisot spriedumu, tiesa nosaka termiņu sprieduma labprātīgai izpildei, izņemot gadījumus, kad spriedums izpildāms nekavējoties, skaidro Tiesu administrācijas pārstāvis Vjačeslavs Mitņičuks. Ja tiesas sprieduma izpildei ir noteikts labprātīgas izpildes termiņš un spriedums nav izpildīts, tiesa izraksta izpildu rakstu pēc labprātīgas izpildes termiņa izbeigšanās.

Ja puse, kurai jāatlīdzina tiesāšanās izdevumi, neievēro labprātīgas izpildes termiņu, tad pusei, “kura vēlas savu naudu saņemt atpakaļ”, ir jādodas pie tiesu izpildītāja ar tiesu izpildu rakstu. To var izdarīt 10 gadu laikā no tiesas vai tiesneša nolēmuma spēkā stāšanās dienas, ja likumā nav noteikti citi noilguma termiņi” (vairāk par to var lasīt LV portāla rakstā šeit).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas