E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2419
Lasīšanai: 3 minūtes

Par mikroklimatu darba telpās atbild darba devējs

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2013
pārdevēja

Labdien! Strādāju lietoto apģērbu veikalā, pāri par 400 kvadrātmetriem. Veikala logos spīd saule no plkst 10 līdz plkst. 17. Telpa uzsilst līdz +30. Logi nav aizsegti ne ar žalūzijām, ne atstarojošo plēvi. Vai mums ir tiesības prasīt ko nopietnāku par parasto gaisa ventilatoru uz kājas?

A
atbild:
05. jūnijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, Jums ir tiesības darba devējam prasīt nodrošināt darba raksturam un nodarbināto fiziskajai slodzei atbilstošu mikroklimatu – gaisa temperatūru, gaisa relatīvo mitrumu un gaisa kustības ātrumu. Darba aizsardzības likums nosaka darba devēja atbildību par nodarbināto drošību un veselību darbā, nodrošinot viņu veselībai nekaitīgu darba vidi.

Darba telpu mikroklimatam noteiktās prasības atkarībā no fiziskās slodzes noteiktas Ministru kabineta 2009.gada 28.aprīļa noteikumos Nr.359 "Darba aizsardzības prasības darba vietās".

Noteikumu 1.pielikums visus strādājošos iedala trīs kategorijās, katrai no tām nosakot atbilstošu temperatūru darbavietā gada aukstajā periodā, kad vidējā gaisa temperatūra ārpus darba telpām ir zemāka par +10°C, un gada siltajā periodā, kad vidējā gaisa temperatūra ārpus darba telpām ir augstāka par +10°C.

Pie I kategorijas pieder strādājošie, kam darbs nav saistīts ar fizisku piepūli vai prasa ļoti nelielu vai nelielu fizisku piepūli. Tie ir visi garīga darba darītāji, cilvēki, kam darbs ir pie dažādām vadības pultīm, darbs, kas tiek veikts sēdus, stāvus vai pārvietojoties, vieglu priekšmetu (līdz 1 kg) pārvietošana. Šiem strādājošajiem gada siltajā periodā jānodrošina gaisa temperatūra no 20 līdz 28 grādiem.

Pie II kategorijas pieder darbinieki, kam darbs saistīts ar vidēji lielu vai lielu fizisko piepūli (piemēram, pastāvīga smagumu (līdz 10 kg) celšana un pārvietošana, metināšana, metālapstrādes darbi). Šiem strādājošajiem darba telpās jānodrošina gaisa temperatūra no 16 līdz 27 grādiem.

Savukārt pie III kategorijas pieder cilvēki, kam ir smags darbs (piemēram, pastāvīgu smagumu (vairāk par 10 kg) celšana un pārvietošana). Šiem cilvēkiem jānodrošina salīdzinoši zemākā gaisa temperatūra – no15 līdz 26 grādiem.

Gaisa relatīvajam mitrumam visiem strādājošajiem jābūt no 30 līdz 70 procentiem. Tāpat darbam iekštelpās savi ierobežojumi ir arī gaisa kustības ātrumam – vēja plūsmai, ko arī var izmērīt ar speciālām mērierīcēm. Telpās nedrīkst būt liels caurvējš vai pastāvīga gaisa plūsma no ventilatora vai kondicioniera ar ilgstošu auksta gaisa plūsmu uz kādu noteiktu ķermeņa daļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas