E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24158
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Kopīpašnieka pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2021
Iveta

Labdien! Ir kopīpašums no namīpašuma un zemes, katram 1/2 d.d. Kopīpašniece jau divus gadus nedzīvo mājā, taču tajā sākusi dzīvot viņas radiniece, kura vēlas apiet mūsu pirmpirkuma tiesības. Esam izteikuši vēlmi iegādāties otro īpašuma daļu, taču ir pateikts, ka īpašumā vēlas dzīvot radiniece. Kādas ir iespējas iegūt šo kopīpašuma daļu, ja šobrīd netiek ievērotas mūsu likumiskās pirmpirkuma tiesības? Paldies par atbildi.

A
atbild:
10. septembrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Kopīpašumā savas domājamās daļas var pārdot jebkuram, taču ir viens ierobežojums, kuru nosaka Civillikuma 1073. pants. Ja kāds nekustamā īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kas nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, ir pirmpirkuma tiesības.

Iespējamas arī situācijas, kad potenciālais domājamo daļu pārdevējs nav izpildījis Civillikumā noteikto pienākumu paziņot kopīpašniekiem par darījumu, tad iestājas pirmpirkuma tiesības.

Gadījumos, kad pirmpirkuma tiesības nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ, pārējie kopīpašnieki var izmantot izpirkuma tiesības.

Civillikuma 1381. pants nosaka: izpirkuma tiesības ir tiesības iegūt cita atsavinātu nekustamu īpašumu, atstumjot ieguvēju sakarā ar priekšrocību pret viņu un iestājoties viņa tiesībās.

Līdz ar to citi kopīpašnieki var izmantot izpirkuma tiesības, atsavinot domājamās daļas ar tieši tādiem pašiem noteikumiem, kādi ir bijuši pirkuma līgumā.

Civillikuma 1400. pants paredz, ka izpirkuma tiesības izbeidzas ar noilgumu, ja izpirkuma prasība nav celta gada laikā, skaitot no tās dienas, kad nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā uz ieguvēja vārda.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas